Notre Dame Katedrali iki cihan harbinden 'başarıyla' çıkmıştı
Fransa'nın başkenti Paris'in sembolü ve 'kalbi' olarak nitelendirilen Notre Dame Katedrali, iki cihan harbi , yağmalama, isyan ve onca hırsızlık olaylarına rağmen ayakta kalmayı başarmıştı. Onca badireyi atlatan Katedral, dün renovasyon çalışmaları sırasında 'insan kaynaklı' ihmal veya kazanın kurbanı oldu.
Avrupa'da mimari kültürün önemli paçalarından biri dün Paris'te alevlere teslim oldu. Şehrin en eski eserleri sayılan 45 metrelik çatı ve 96 metrelik kule 850 yıllık onca tarihi olaya direnmelerine rağmen alevlere karşı koyamayarak çöktü.
Yangının faturası belirsizliğini koruyor
Katedralde paha biçilemeyen binlerce eser olduğu ve bu eserlerin ne kadarının kurtarıldığı henüz belirsizliğini korurken, Ön cephede bulunan iki çan kulesi ve ana gövdenin kurtarılması teselli olarak değerlendirildi.
- Zengin bir tarihi mirasa sahip olan görkemli katedral, VI. Henry ve Napolyon Bonaparte gibi tarihte büyük izler bırakan şahsiyetlerin kraliyet tacını giymesine de şahitlik etmişti.
Saldırılara göğüs germişti
Fransız Devrimi sırasında hedef tahtasına oturtulan Notre Dame Katedrali'nin birçok kez tarihi eserleri yağmalandı, heykelleri yok edildi ve çan kuleleri parçalandı. 850 yıldır tarihe tanıklık eden katedral, 20. yüzyılda iki dünya harbini de 'ufak sıyrıklarla' atlatmıştı.
1914 ile 1918 yılları arasında gerçekleşen Birinci Dünya Savaşı ve 1 Ekim 1939'dan 2 Eylül 1945'e kadar süren İkinci Dünya Savaşı'na tanıklık eden katedral saldırılara rağmen süreci kısmen 'hatasız' atlatmayı başarmıştı.
Paris'in Almanya işgalinden 'kurtuluşunu' dünyaya duyurmuştu
Tarihler 24 Ağustos 1944'ü gösterirken Almanya'nın işgali altındaki Paris, Alman işgalinden kurtuluşunu işte bu katedralin çamlarını çalarak dünyaya duyuruyordu.
Notre Dame Katedrali her yıl yaklaşık 14 milyon turistin ziyaret etmesinin yanı sıra güçlü tarihi ile de hem Fransa'nın sembolü, hem de tüm Avrupa için önemli bir niteliğe sahipti. Paris'in silüetinin vazgeçilmez bir parçası olan eser 'Paris'in kalbi' olarak anılıyordu.
Kadetral, Kral VII. Louis'in emriyle ekonomik gücün simgesi olarak inşa edildi.
Fransa'da travmaya neden oldu
Dünyanın gözyaşları ile izlediği yangında, iki dünya savaşına, yağmalanma, talan ve saldırıya rağmen asırlardır ayakta kalmayı başaran Notre Dame Katedrali'nin eskisi gibi olmayacağı ve Fransız halkının bu travmayı zor atlatılacağı düşülüyor.