Netflix'in tepki çeken yeni dizisi: Türk askerleri işgalci olarak gösterildi

Famagusta
Famagusta

Netflix, büyük tepkilere neden olan yeni dizisi Famagusta'yı gösterime sunmaya hazırlanıyor. Dizinin, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı ‘işgal’ olarak göstermesi ve Türk askerlerinin sivillere ateş açtığı sahneler içermesi Dışişleri Bakanlığı'ndan tepkiyle karşılandı.

Netflix’in 20 Eylül 2024 tarihinde yayına girmesi beklenen ‘Famagusta’ isimli dizisi, Kıbrıs’taki 1974 olaylarını konu alırken büyük tepkilere neden oldu.

Dizide, Türk askerlerinin Kıbrıs Barış Harekatı sırasında ‘işgalci’ olarak gösterilmesi ve sivillere ateş açtığı sahnelerin yer alması tepkiyle karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada " Dijital bir platformda yayınlanacak olan "Famagusta" adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir.

Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." denildi.

Famagusta ne anlama geliyor?

Famagusta, Gazimağusa'nın Rumca adıdır. Şehir, tarih boyunca çeşitli isimlerle anılmıştır. Klasik antik dönemde Mısır Kraliçesi II. Arsinoe'ye atfen 'Arsinoe' olarak adlandırılmıştır. Yunanca'da ise kumda saklı anlamına gelen 'Ammohostos' ismi kullanılmıştır.

Şehir, Osmanlı döneminde 'Mağusa' olarak bilinmiş ve bu isim türkçede hala kullanılmaktadır. 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında, şehir 'Gazi' unvanı ile anılmaya başlanmıştır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >