NATO Genel Sekreteri Rutte: Ukrayna’nın zafer planı masada olacak

​NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın 'Zafer Planı' hakkında açıklamalarda bulundu.
​NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna'nın 'Zafer Planı' hakkında açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı “zafer planı” hakkında bilgi sahibi olduklarını belirterek, “Zafer planını müttefiklerle konuştuk ve bu mesele, şüphesiz bu hafta masada olacak” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy çarşamba günü Rusya'nın işgalini bitirmeye yönelik planını Ukrayna parlamentosuna sunmuştu. 5 madde ve 3 gizli ekten oluşan planın ilk maddesi Ukrayna'nın NATO'ya açık bir şekilde davet edilmesi konusunu içeriyordu.

'Doğru zamanda' bunun gerçekleşeceğini ve Ukrayna'nın günün birinde NATO üyesi olacağını belirten NATO Genel Sekreteri Rutte: “Zafer planını müttefiklerle konuştuk ve bu mesele, şüphesiz bu hafta masada olacak. Elbette bu konu, perşembe gecesi Ukrayna ile NATO arasında yapılacak toplantıda da tartışılacak. Bildiğiniz üzere, savunma bakanları olarak NATO zirvesinde Ukrayna’nın üyelik yolunun geri dönülemez olduğunu ve Ukrayna’nın NATO’ya her zamankinden daha yakın olduğunu kabul ettik” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte

NATO’nun Ukrayna’ya sağladığı destekten bahseden Rutte, “40 milyarlık taahhüt konusunda anlaştık ve teslimat yolunda ilerliyoruz. Birçok müttefik Ukrayna ile ikili güvenlik anlaşmaları imzaladı. Birlikte yaptığımız çalışmalar, Ukrayna’yı daha güçlü, NATO ile daha uyumlu ve ittifakımıza katılmaya her zamankinden daha hazır hale getiriyor. Bu çalışmaların hepsi, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik sürecine katkıda bulunuyor. Ukrayna, tabii olarak zamanı geldiğinde ittifaka katılacak ve bu konuyu da Zelenskiy’nin zafer planı kapsamında tartışacağız” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte

Açıklamasında Rusya'ya ve Putin'e de değinen Rutte: “Putin veya Rusya’nın bu konuda söz hakkı yok. Oy veya veto hakları yok ve bu konudaki tartışmaları etkilemeleri mümkün değil. Açık bir şekilde, bu NATO müttefiklerine bağlı” dedi.

Kuzey Kore'nin Rusya'yı desteklemek üzere savaşa asker gönderdiği iddialarına ilişkin soruya "bu haberleri doğrulamam mümkün değil" şeklinde yanıt veren Rutte, 'Kuzey Kore'nin Rusya'yı desteklediği ve bunu açıkça kınadığı'nı dile getirdi.

Rutte, yaptığı basın toplantısında ayrıca NATO'nun savunma harcamalarının artırılması gerektiğini ve bunun için savunma sanayisinin büyük oyuncularıyla görüşmeler yaptığını belirtti. NATO Genel Sekreteri: “Güçlü bir savunma sanayisi olmadan güçlü bir savunma olmaz. Bunun başarılması için ise savunma harcamalarının artırılmasının yanı sıra büyük çaplı ve uzun vadeli siparişler gereklidir” açıklamalarında bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >