NASA'dan şaşırtan açıklama: Cassini'nin gönderdiği verilerle şoka uğradık
Uzaydaki son görevlerini icra edip misyonunu tamamlayan Cassini uzay aracının Satürn ve halkaları hakkında gönderdiği bilgiler beklenmedik veriler sunuyor.
Cassini, son görevlerini icra ettiği sıralarda, Satürn'ün uydusu Enceladus’taki muhtemel yaşama kaynaklık etmiş ve gezegenin sırlarını araştırmak için görevine devam etmişti.
NASA'nın paylaştığı son bilgiler Satürn'ün halkalarının gizemini çözecek. Cassini'nin Satürn ve yüzükleri arasındaki dar bölgede gerçekleştirdiği yolculuktan sonra paylaştığı bilgiler NASA'yı şoke etti: Satürn ile halkaları arasındaki boşlukta neredeyse hiçbir şey bulunmuyor. Satürn'ün halkaları ile arasındaki boşlukta beklenmedik bir boşlukla karşılaşılması bilim insanlarının kucağına yeni bir bilmece bıraktı.
Cassini Proje Müdürü Earl Maize yaptığı açıklamada; "
Yüzükler ile Satürn arasındaki bölge büyük bir boşluk, toz seviyesinin yok denecek kadar düşük olması üzerinde çalışmalara başladık" ifadelerini kullanarak gelen haberleri doğruladı.
Uzay aracı beklendiği gibi daha fazla toz görmüş olsaydı, mühendislerin dalışlar esnasında aracın tabela şeklindeki antenini bir kalkan olarak kullanmak zorunda kalmaları söz konusuydu. Bu durum Satürn yüzeyine inecek aracın ömrünü kısaltacak ve verilerin miktarını da önemli ölçüde azaltacaktı. Fakat şimdi keşif uydumuz böyle endişeler olmaksızın 21 tane derin dalışyapabilecek, Satürn ve etrafındaki gizemli boşluk hakkında daha fazla bilgi edinebilecek.