NASA astronotu Donald Pettit: Dünya daha büyük olsaydı uzaya çıkılamazdı
NASA astronotu Donald Pettit, roketlerin uzaya çıkması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
20. yüzyıl ile birlikte teknoloji alanındaki önemli gelişmeler, insanların uzaya çıkmasına ve orada inceleme yapmasına olanak sağladı. Bu çalışmalar insanoğlunun en büyük başarıları arasında bulunuyor.
Birçok kişiye göre insanlık için dev sıçrayış Neil Armstrong’un Ay’a adım atması olarak görülüyor. Fakat ünlü kimya mühendisi ve NASA astronotu Donald Pettit’e göre durum farklı.
Space.com’da yer alan habere göre Pettit, roket ile Dünya yörüngesine çıkabilmenin bile çok büyük başarı olduğunu savunuyor. 400 kilometrelik bir mesafe olan bu çıkışı gerçekleştirebilmek aslında çok zor. Öyle ki, yörüngeye çıkabilmek, Dünya’dan Mars’a olan yolculuğun yarı enerjisi gerekiyor. Dünya’nın yerçekimi o kadar kuvvetli ki, roketlerin uzaya ulaşmasını oldukça güçleştiriyor.
Tüm bu dezavantajlara rağmen Pettit insanları şanslı olarak görüyor. Pettit'in yaptığı hesaplara göreDünya’nın yarıçapı, şuan olduğundan yüzde 50 daha büyük olsaydı, roketlerin uzaya çıkabilmesi de mümkün olmayacaktı. Araştırmayı yaparken Tsiolkovsky deneyini kullanan ünlü astronot, bu sonuca vardığını şu şekilde açıklıyor: “Rokette yüzde 96 itici güç için kullanılan yakıt olduğunu varsayalım (yasal sınır bu). Bilinen ve halen insan gücüne bağlı bir roket motorunda kullanılabilen en enerjik kimyasal itici olan hidrojen-oksijeni seçelim. Bu değerleri roket denklemine ekleyerek eşdeğer gezegensel yarıçapa dönüştürebiliriz. Bu yarıçap yaklaşık 9,680 kilometre olacaktır. Dünya’nın yarıçapı ise 6,670 kilometre. Böylece Dünya’nın çarıçapının mevcut halinden yüzde 50 daha büyük düşündüğümüzde, en azından roket teknolojisiyle uzaya giriş yapılamadığını görmüş oluyoruz.”