Narin Güran cinayeti: Tüm detaylar

Arşiv
Arşiv

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde, Tavşantepe Mahallesi'nde yaşayan 8 yaşındaki Narin Güran, 21 Ağustos günü yaşadığı mahallede kayıplara karıştı. 19 gün süren arama çalışmaları sonucunda Narin'in cesedine ulaşıldı. Olayla ilgili, yaşanan tüm gelişmeleri GZT olarak sizler için derledik.

21 Ağustos'ta Tavşantepe Mahallesi'nde kaybolan Narin Güran, kaybolduktan 19 gün sonra köye 3 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi'nde bulundu. Konu ile ilgili tüm detayları GZT olarak sizler için derledik.

Narin'e ne oldu?

Narin, 21 ağustos günü saat 13.50 sularında evden kuran kursuna gitmek için ayrıldı. Aynı gün saat 18.47'de son kez görüldü ve 19.30'dan sonra ailesi tarafından aranmaya başlandı.

Bunun üzerine bölgeye Bağlar Jandarma Komutanlığı, Bağlar Asayiş Komando Bölük Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat timleri, Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT), İstihbarat Şube Müdürlüğü, Köpek İz Takip Timi ve Su Altı Arama Kurtarma Timi'nin yanı sıra sağlık, AFAD, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su Altı Arama ekipleri ile ilçe belediyelerinden de arama kurtarma ekipleri sevk edildi.

Aramalar kapsamında köydeki tüm evler arandı. Köye giriş çıkış yapan 12 binden fazla araç durduruldu ve arama yapıldı. 130'dan fazla kişinin ifadesine başvuruldu. 33 bine yakın kişi kontrol edildi. 7 iz takip köpeği ile yaklaşık 11 dönümlük arazi tarandı.

Komandolar, köy ve civarındaki mısır tarlalarını kontrol etti, bu kontrollerde kıyafet ve bez parçaları bulundu, incelenmek üzere Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Arama çalışmalarına helikopterler aracılığıyla havadan da destek sağlandı.

Ağabeyi gözaltına alınmıştı

Arama çalışmaları sırasında Narin'in abisi 18 yaşındaki E.G, kolundaki ısırık izleri sebebiyle gözaltına alınıp, İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edildi. Adli Tıp Kurumunun hazırladığı rapora göre abi E.G'nin kolundaki ısırık izlerinin Narin'e ait olmadığı belirtildi. Isırık izlerinin biri E.G'nin kendisine aitken, diğerinin kime ait olduğu belirlenemedi. Bunun üzerine abi E.G Diyarbakır'a geri getirildi ve serbest kaldı.


Aramaların 13. gününde amca Salih Güran tutuklandı

Narin'in amcası Tavşantepe Mahallesi Muhtarı Salim Güran, sergilediği şüpheli davranışlar sebebiyle gözaltına alınmıştı. Sorgu sırasında yaptığı çelişkili ifadeler ve cep telefonunun arama ve mesaj geçmişini silmesi sebebiyle, 'kasten öldürme' ve 'kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma' suçlamalarıyla adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Salim Güran'ın ifadesi ortaya çıktı.

Amcanın ifadesi ortaya çıktı

Amca Salim Güran'ın arabasından çıkan DNA örnekleri Narin ile eşleşmişti. Bunun sorulması üzerine Salim Güran, Narin'in aracına hiç binmediğini, DNA örneğinin araçta nasıl çıktığını bilmediğini ve ayrıca aracı evin önündeyken, kapılarını zaman zaman açık bıraktığını söyledi.

Olay gününde Salim Güran'ın aracının PTS kayıtlarının silindiği tespit edildi. Bunun üzerine Salim Güran ifadesinde, tarlalarında çalışan Atasoy ailesinin çocuklarını arabasıyla Uzunbahçe köyüne götürdüğünü, ardından Ramazan Atasoy ile tarlaya geri döndüğünü ve köye vardıklarında Mehmet Atasoy'un kendilerine su ikram ettiğini dile getirdi.

Narin'in babası Arif Güran ile kardeşi Salim Güran'ın aralarının açık olduğu ve Salim Güran'ın Arif Güran'a "Sana böyle bir acı yaşatacağım, ömür boyu unutmayacaksın" şeklinde tehdit cümleleri kurduğu iddia edildi. Bu konuda konuşan Salim Güran, kardeşi olan Arif Güran ile aralarında herhangi bir husumetin olmadığını ve böyle bir cümle kullanmadığını söyledi. Ayrıca Narin'i kimin kaçırdığını bilmediğini ve Narin'in abisinin Narin'e zarar verebileceğini düşünmediğini ekledi.

Arama çalışmalarının 19. gününde Narin'in cansız bedenine ulaşıldı

Çalışmaların 19'uncu gününde 8 yaşındaki Narin'in cansız bedeni köy yakınlarındaki Eğertutmaz Deresi'nde bulundu. Cesedin bulunması üzerine 22 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan 22 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Şüphelilerin, Narin’in babası Arif Güran (44), annesi Yüksel Güran (44), daha önce kolunda bulunan ısırık izi nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakılan ağabeyi E.G. (18), amcaları Ö.F.G. (29), B.G. (37), F.G. (42), K.G. (31), M.G. (40), H.İ.G., amca oğulları U.G. (24) ve O.G. (23), amca kızları M.G. (15) ve B.G. (19), kuzeninin oğlu D.G. (22), yengeleri M.G. (46) ve M.G. (39), halası A.K. (40), eniştesi M.Ş., Salim Güran'ın işçileri Ö.Y. ve M.S. (40) ile işçinin 15 yaşındaki oğlu ve M.K. (23) olduğu öğrenildi.

Savcı raporu ortaya çıktı

Hazırlanan tutanakta şu ifadeler öne çıktı:

"Adli Tıp uzmanlarının ilk izlenimlerinde cesette ciddi anlamda çürüme başlamış olduğundan somut bir beyanda bulunmanın mümkün olmayacağı, yapılan otopsi işleminde bu aşamada gözle görünür bir kesici-delici alet veya ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilemediği, cesetteki çürüme sebebiyle ölüm zamanına ilişkin bir beyanda da bulunulamayacağı, kesin ölüm sebebinin Diyarbakır Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesince yapılacak moleküler incelemeler, patolojik çalışmalar, İstanbul adli Tıp Kurumu'na gönderilen numuneler üzerinde yapılacak incelemeler ile belirlenebileceği Adli Tıp Heyetince belirtilmiştir.

Gözaltına alınan Nevzat Bahtiyar itirafçı oldu

Narin Güran cinayetinde gözaltına alınan Nevzat Bahtiyar isimli şahsın ifadesi ortaya çıktı. Nevzat Bahtiyar, ifadesinde "Amca Salim Güran bana 200 bin TL teklif etti, 'cesedi yok et' dedi." ifadelerini kullandı.

"Çocuğu alıp çuvalın içerisinde birlikte koyduk"

Gözaltına alınan Nevzat Bahtiyar, "Muhtarın eviyle çok yakın oturuyorduk. Muhtarın (Narin'in amcası) yoldan geldiğini gördüm. Sular sık sık kesilirdi onunla ilgili bir şey söyleyecek sandım. Muhtar aracından indi benim yanıma geldi. Daha sonra arabasına gittik ve ön koltuğunda bulunan battaniye içinde bir şeyi göstererek bunu yok edeceksin dedi. İçinde bir insan olduğunu gördüm ve şaşırdım. Salim Gülhan (Muhtar) bana hitaben aileni iyi düşün sana 200 bin liradan fazla para veririm dedi. Bu süreçte de etrafımızda kimse yoktu. Sonra bana aracında torba var mı? Dedi. Ben de aracın bagajından rengini hatırlamadığım bir çuval çıkartarak Salime verdim. Battaniye sarılı çocuğu alıp çuvalın içerisinde birlikte koyduk. Bu esnada çocuğun üzerinde siyah şort vardı. Vücudunda da kızarıklıklar vardı." ifadelerine yer verdi.

"Çocuğun tüm vücudu çuvala sığmıştı"

Nevzat Bahtiyar verdiği ifadenin devamında, "Daha sonra çuvalın ağzına orada bağlamadan Aracımın arka koltuğuna ayak paspasının olduğu yere koydum. Dereye doğru götür diyerek bana eliyle oraya işaret etti. Direkt olarak mezarlığın yanından giderek villalar mevkiine doğru gittim. Yolda giderken pişmanlık duydum. Ancak aldığım şeyden de kurtulmam gerektiğini düşündüm derenin yanındaki yoldan aşağı inerek uygun bir yere baktım aracımı derenin kenarında durdurdum. Çuvalı aracımdan alarak elime aldım. Çocuğun tüm vücudu çuvala sığmıştı. Çocuğun ayağının kesik olup olmadığını hatırlamıyorum. Çünkü çok telaşlıydım. Biraz su olan alan vardı. Bu alana çuvalı bıraktım. Çuval birisi tarafından bulunur diye düşünerek üzerine bir taş koydum. Taşın büyüklüğü yaklaşık 15-20 kilo civarındaydı. Yanında da birer taş vardı üzerine çalı koymadım. Çünkü üzeri kapanmıştı zaten. Daha sonra buradan çıkarak aracıma bindim aynı yoldan çıktım. Oradan ayrıldım." dedi.

Jandarma, itirafçı Bahtiyar ile birlikte Narin'in bulunduğu çevrede keşif yapmıştı.

İtirafçı tutuklandı

Narin Güran'ın cesedini dereye gizlediğini itiraf eden Nevzat Bahtiyar , jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı 1. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde 'Çocuğu iştirak halinde kasten öldürme' suçundan tutuklandı.

Salim Güran'ın avukatı davadan çekildi

Narin Güran cinayetinde tutuklanan Salim Güran'ın avukatı Seda Toğrul davadan çekildiğini açıkladı.

Toğrul yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Kamuoyunun yakından takip ettiği Narin Güran olayı hepimizi derinden üzmüştür.

Şüpheli Salim Güran'ın olayla ilgili somut delil bulunmadan tutuklanmış olduğu 5 Eylül 2024 tarihinde Narin'in yaşayıp yaşamadığı dahi bilinmezken Anayasa'nın vermiş olduğu savunma hakkı kapsamında müdafilik görevi üstlenmiş isek de; dosyada gelinen aşamada diğer sanık ve gizli tanık beyanları, Narin'in ölü olarak bulunması, dosyaya dahil edilen Adli Tıp raporlarını göz önünde bulundurarak bir anne olarak savunmaya devam edemeyeceğimden müdafilik görevinden çekilmiş bulunmaktayım.

"Bir vatandaş ve anne olarak olayın takipçisi olacağım"

Güzel kızımız Narin'in bu yaşadıklarının derin hüznü ve acısını bir anne olarak doğrudan içimde hissediyorum, dosyanın bundan sonraki sanık müdafi olarak değil, bir anne olarak, bir vatandaş olarak yakından takipçisi olacağımı, adil bir yargılamanın gerçekleştirilmesi, tüm sorumluların yargılanması temennisi içinde olacağımı tüm kamuoyu ve basınla paylaşırım.

Narin'in ablası Tülin 2009 yılında hayatını kaybetmiş

Narin'in cesedinin bulunmasından sonra, engelli olan ablası Tülin Güran'ın da 2009 yılında vefat ettiği öğrenilmişti ve inceleme başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında, Tülin'in vefat ettiği Çocuk Hastalıkları Hastanesi Arşiv ve Dokümantasyon biriminden geriye dönük hastane kayıtları istenmişti. Ulaşılan kayıtlarda, 5 yaşındaki Tülin’in hastane kayıtlarına hastalığa bağlı doğal ölüm olarak geçtiği bildirildi.

Vücudunda travmaya bağlı herhangi bir bulguya rastlanılmadığı ve akciğer enfeksiyonuna bağlı solunum yetmezliği ve zatürre sonucu hayatını kaybettiği bilgisi aktarıldı.

Tülin'in ölümünün hastane kayıtlarına doğal ölüm olarak geçmesi sebebiyle otopsi işlemi uygulanmadı. Tülin Güran'ın ölümü ile ilgili tüm kayıtlar Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Jandarma Komutanlığına iletildi.

Başsavcılığın şüpheli bir durum görmesi üzerine Tülin'in mezarı açılarak soruşturma başlatılabileceği, fakat lüzum görülmemesi halinde incelemenin soruşturmaya dönüşmeden tamamlanabileceği aktarıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >