Müslümanlar Hint polisinin şiddetine maruz kalıyor

Arşiv
Arşiv

Hindistan'da Narendra Modi hükümetinin "Vatandaşlık Yasası"na Müslümanların tepkisi büyüyor. Başkent Yeni Delhi polisi ise hükümetin ırkçı tavrının protesto eden Müslümanlara ağır bir şekilde müdahale etmeye devam ediyor. Ölü sayının 20 olarak açıklandığı olaylarda bilançonun daha da ağır olabileceği ifade ediliyor.

Hindistan'da, Pakistan, Afganistan ve Bangladeş'ten gelen 6 dini gruba vatandaşlık yolunu açan, ancak aynı durumdaki Müslüman göçmenleri kapsam dışı bırakacak şekilde değiştirilen "Vatandaşlık Yasası"na karşı protestolar devam ediyor.

Özellikle Yeni Delhi'de gerçekleştirilen protestolara Hint polisinin şiddeti damga vurdu.

20 ölü, en az 189 yaralı

Hint Yetkililer çıkan olaylarda ölü sayısının 20'ye yükseldiğini ve aralarında polislerin de bulunduğu 189 kişinin yaralandığını belirtti. Hastaneye kaldırılan yaklaşık en az 70 kişide kurşun yarası bulunduğu ifade ediliyor. Gazeteci ve Washington Post'ta yazar Rana Ayyub ise ölü ve yaralı sayısının resmi rakamların çok üstünde olduğunu öne sürüyor.

Trump'a protesto

Öte yandan başkentte Hindistan Komünist Partisinin destekçileri tarafından ABD Başkanı Donald Trump karşıtı eylem düzenlenirken, Assam, Batı Bengal ve Telangana eyaletlerinde de Trump'a karşı protesto gösterileri yapıldı.

Protestoların sürdüğü Yeni Delhi'de temaslarını sürdüren Trump'ın, akşam saatlerinde Hindistan'dan ayrılması planlanıyor.

Neler olmuştu?

  • Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı tutan düzenleme, 9 Aralık 2019'dan bu yana protesto ediliyor.
  • Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, protestocularla polis arasındaki çatışmalarda, 19'u Uttar Pradeş'te olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetmişti.
  • Yürürlüğe giren kanun kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise kapsam dışında tutulacak.
  • Yasa, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke olan Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için atılan bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >