MIT araştırmacıları, ince kabloları çözebilen robotik tutucu üzerinde çalışıyor
Robotik el teknolojileri önemli oranda gelişmiş durumda. Robotik eller artık ameliyatlar dahil birçok hassas görevi başarıyla tamamlayabiliyor.
MIT araştırmacılarının üzerinde bir süredir çalıştığı yeni mekanik tutucu ise, ince kabloları kolayca çözebiliyor.
Hassasiyet sürecinin artmasıyla birlikte önümüzdeki süreçte robot ellerin çok daha farklı yeteneklere sahip olacağı belirtiliyor.
Fiziksel olarak insana benzeyen robotlar haricinde işleri kolaylaştıran ve insanların birçok farklı görevi devrettiği ürünlerin sayısı önemli oranda arttı. Yani artık işlerin otomatikleşmesiyle birlikte neredeyse her farklı görev için farklı robotlar geliştirilebiliyor. Ya da mevcut robotlar, belirli işler için özel olarak modifiyeedilipprogramlanabiliyor.
- Neler yapılabiliyor? Şu anda dünya genelinde birçok farklı ülkede yeni nesil robotlar ve otomasyon teknolojileri üzerinde yüzlerce farklı çalışma yapılıyor. Dev üniversitelerin ve araştırmacıların üzerinde yıllardır çalıştığı konulardan bir diğeri ise robot eller.
Robot eller ne işe yarıyor?
Dünyanın en iyi yapay zekâ laboratuvarlarındaki araştırmacılar, insan elini taklit eden robotik eller geliştirmenin peşinde. Elon Musk ve diğer büyük Silikon Vadisi isimleri tarafından kurulan San Francisco yapay zekâ laboratuvarı, OpenAI içinde Dactyl adında robotik bir el üzerinde çalışıyor.
Bu eller kimi zaman ameliyat yapmak için programlanıyor kimi zaman çok hassas görevlerde önemli sorumluluklar üstleniyor. Haberimizde ise MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir robot el teknolojisine yakından bakıyoruz.
Farklı amaçlar doğrultusunda programlanabiliyor.
MIT'nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı araştırmacıları, halatlar ve kablolar gibi ince nesneleri işlemek için el beceresine sahip robotik bir tutucu geliştirdiğini açıkladı. Teknoloji bir gün robotlar tarafından katlanabilir giysiler gibi ev işlerini gerçekleştirmek veya tel şekillendirme gibi daha teknik amaçlarda kullanılabiliyor.
MIT sözcüsü RachelGordon, gönderdiği bir e-postada, insanların yapmak istemeyeceği hassas görevlerin bu robotlar tarafından gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.
Ayrıca araştırmacılar soruna farklı bir açıdan yaklaşarak insan parmaklarına daha yakından benzemesi için robot tutucularda iki parmaklı bir yapı oluşturmuş durumda.
Parmaklar, GelSight olarak isimlendirilen sensörlerle gömülü kameralara sahip yumuşak kauçuktan yapılmış özel bir robot kola monte edilen yüksek çözünürlüklü dokunsal kontroller barındırıyor. Sistemde temelde iki kontrolcü var: Biri kavrama gücünü diğeri ise kabloyu kavrayıcı içinde tutmak için görev alıyor.
- GelSight nedir? GelSight, dış katmanı hafif şeffaf kauçuktan oluşan sensörler deniyor. Bu yapı, bilgisayarların görme algoritmaları konusunda yetenekler kazanmasını sağlıyor. Elbette bu kauçuk bloğun karşısındaki üç renkli ışık ve tek bir kamerayla gerçekleşiyor.
Şu anda geliştirilme aşamasındaki bu robot ellerin önümüzdeki süreçte çok daha yüksek hassasiyete kavuşması bekleniyor.