Milyonlarca kişinin hesabına e-haciz kondu
Devlete olan borçlarını ödemeyen vatandaşların banka hesabına e-haciz kondu. Dün başlayan uygulamadan 3.3 milyon kişi etkilendi. Hem paralarını çekmek için hem de borç ödemek için bankalara akın ettiler. E-Haciz işleminden önce borçluya 7 gün öncesinden bildirilir. Bu süre zarfında taksitlendirme yapılabilir. Borçlular hesaplarında e-haciz olup olmadığını e-devletten kolaylıkla öğrenebilir.
Sözcü'nün haberine göre, geçtiğimiz ayın başlarında gündemde olan e-hacizde ikinci dalga dün başlatıldı. 3.3 milyon kişinin hesabına birden e-haciz kondu.
Tüm borç ve cezalar dahil
Motorlu Taşıtlar Vergisi, mahkeme harç borcu, trafik cezası, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcu, sigara cezası, köprü kaçak geçiş dahil hemen hemen tüm borç ve cezalar için e-haciz yapıldı.
Vatandaşlar bankalara akın etti
Bu sefer 1.5 milyondan fazla kişiyi kapsayan e-haciz sonrası, vatandaşlar hem paralarını çekmek hem de borç ödemek için bankalara akın etti.
Ekim ayında yapılan e-hacizlere göre yapılan bu son işlemlerin kapsamı da genişletildi.
Şu an çalışsın veya çalışmasın, hesapta bakiye olsun ya da olmasın e-haciz gönderiliyor. Dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte, KYK borcu olup henüz çalışmayanların da hesaplarına e-haciz işlemi yapıldı.
E-haciz Nedir?
Elektronik haciz, devlete olan bir borcunuzdan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabınızda bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığınıza haciz yapılması işlemidir. Vadesi geçmiş olan vergi alacakları için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.
E-Haciz nasıl uygulanır?
E-haciz işleminden önce borçluya 7 gün içinde ödeme yapılması ya da mal beyanında bulunulması yönünde bildirim yapılır. Bu yedi gün içinde toplu ödeme ya da taksitlendirme yapılabilir fakat hiçbir ödeme yapılmazsa haciz kararı kesinleşir.
E-haciz nasıl sorgulanır?
Konuyla ilgili şüpheye kapılan vatandaşlar, e-devlet üzerinden borç sorgulaması yapıyor.