Maymun çiçeği hastalığı Avrupa'da hızla yayılıyor

Maymun Çiçeği hastalığı nedir?
Maymun Çiçeği hastalığı nedir?

Koronavirüs salgının etkileri dünya çapında sona ererken yeni hastalıklara bir yenisi daha eklendi. Avrupa'da hızla 'maymun çiçeği hastalığı' yayılmaya başladı. Korku ve endişe içinde kişiler 'Maymun Çiçeği hastalığı nedir?' 'Maymun Çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?' 'Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir?' gibi konuları araştırıyor. Maymun çiçeği hastalığına dair tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

Maymun çiçeği hastalığı Avrupa'da hızla yayılırken küresel paniği de beraberinde getirdi. İki yılı aşkın süredir dünya çapında COVID-19 ile mücadele edilmesinin ardından her virüs, hastalık haberi tedirginlik oluşturuyor. 'Maymun Çiçeği hastalığı nedir?' 'Maymun Çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?' 'Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir?' 'Maymun çiçeği hastalığı bulaşıcı mı?' 'Maymun çiçeği hastalığının tedavisi var mı?' gibi konular sorgulanıyor. Maymun çiçeği hastalığı ile ilgili tüm sorgulananlara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Afrika’da bulunan nadir bir hastalık olan bir maymun çiçeği hastalığı ilk olarak ay başında İngiltere'de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD'ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor. Vakalardaki ani artış, dünya çapındaki halk sağlığı uzmanlarını endişelendiriyor. UCLA Fielding Halk Sağlığı Okulu’nda epidemiyoloji profesörü olan Dr. Anne W. Rimoin, USA TODAY’e verdiği demeçte, “Monkeypox genellikle küresel olarak görülmez.” Orta Afrika’da maymun çiçeği ve diğer bulaşıcı hastalıkları kapsamlı bir şekilde inceleyen Rimoin, bu tür salgınların “nadir ve olağandışı bir olay” olduğunu söyledi. Çoğu insan virüsten kurtulsa da, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre bazı durumlarda tehlikeli ve ölümcül olabilir.

Maymun çiçeği hastalığı nedir?

Maymun çiçeği hastalığı ile aynı virüs ailesinden gelen nadir bir hastalıktır. CDC’ye göre virüs ilk olarak 1958’de araştırma maymunlarının kolonilerinde keşfedildi.

Virüsün insandaki ilk vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edildi. CDC, bugün çoğu maymun çiçeği enfeksiyonlarının hala orada meydana geldiğini, ancak hastalığın diğer bazı orta ve batı Afrika ülkelerinde de bildirildiğini söyledi.

Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?

onkeypox genellikle kemirgenler gibi enfekte hayvanlardan insanlara yayılır. Dünya Sağlık Örgütü , insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu ancak daha az yaygın olduğunu söyledi. Virüs ayrıca kontamine malzemeler yoluyla da yayılabilir.

CDC, bazı uzmanların Afrika kemirgenlerinin bulaşmada rol oynadığından şüphelense de, maymun çiçeği hastalığının ana taşıyıcısının hala bilinmediğini söyledi.

Orta ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde insanlar, kemirgenlerin ve küçük memelilerin ısırmaları veya çizikleri, yabani av hayvanları hazırlama veya enfekte bir hayvan veya hayvansal ürünlerle temas yoluyla virüse maruz kalabilirler.

Virüs insanlar arasında kolayca yayılmaz, ancak insandan insana bulaşma tipik olarak büyük solunum damlacıkları yoluyla gerçekleşir.Bu damlacıklar tipik olarak birkaç metreden fazla seyahat edemez, bu nedenle CDC’ye göre maymun çiçeğini yaymak için uzun süreli yüz yüze temas gerekir.

Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nedir?

CDC, Monkeypox’un tipik olarak grip benzeri semptomlar ve şişmiş lenf düğümleri ile başladığını söyledi. Monkeypox semptomları tipik olarak benzerdir ancak çiçek hastalığı semptomlarından daha hafiftir.

Erken belirtiler ateş, kas ağrıları, titreme ve yorgunluğu içerir. Daha ciddi vakalarda, genellikle yüzde su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere benzeyen bir döküntü gelişebilir.

Ağrılı ve kaşıntılı lezyonlar, sonunda kabuklanmadan ve düşmeden önce vücutta oluşabilir.

CDC, maymun çiçeği ile enfekte olanların genellikle enfeksiyondan yedi ila 14 gün sonra semptomlar yaşamaya başladığını söyledi. Hastalık genellikle birkaç hafta sürer.

Maymun çiçeği hastalığının tedavisi var mı?

Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor.

Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.

Tarihte ilk ne zaman ortaya çıktı?

Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti.

Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı.

Daha sonra 2018'de İngiltere ve İsrail, 2019'da Singapur ve 2021'de ABD'de, Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

Şimdiye kadar en çok Afrika'da etkili olan virüs, 2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Genellikle hayvandaninsana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

İlk vakalar İngiltere'de görüldü

En son Kasım 2021'de ABD'de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de, bundan önce Nijerya'ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi.

İlerleyen günlerde ülkedeki maymun çiçeği vakaları artarken 18 Mayıs itibarıyla toplam vaka sayısı 9'a çıktı.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), yeni vakaların virüsün endemik olduğu bir ülkeyle herhangi bir seyahat bağlantısı olmadığını, bu nedenle bulaşma yoluyla bireylerin enfekte olmasının mümkün olduğunu bildirdi.

UKHSA, yeni vakalardan birinin başkent Londra'da, diğerinin ise ülkenin güney doğusunda tespit edildiğini açıkladı.

İspanya'da 7 kesinleşmiş vaka

İngiltere'nin ardından virüsün yayıldığı İspanya'da Sağlık Bakanlığı verilerine göre mevcut durumda 7 kesinleşmiş, 24 de şüpheli maymun çiçeği vakası bulunuyor.

Vakaların hepsi Madrid'de görülürken sağlık durumlarının iyiye doğru gittiği kaydedildi.

Portekiz'de ise Sağlık Bakanlığı 17 Mayıs'ta, 5 kişide maymun çiçeği virüsü görüldüğünü duyurdu.

İtalya ve İsveç'te de görüldü

Maymun çiçeğinin yayıldığı bir diğer Avrupa ülkesi İtalya’da ilk vakanın İspanya’dan gelen bir kişide tespit edildiği bildirildi.

İtalyan basınındaki haberlere göre, İspanya’nın Kanarya Adaları’ndan Roma’ya gelen bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsünün (ISS) maymun çiçeği virüsüyle alakalı İtalya’daki durumu takip maksatlı uzmanlardan oluşan özel bir görev gücü oluşturduğu belirtildi.

Maymun çiçeği virüsünün kıtada en son görüldüğü ülke ise İsveç oldu.

Başkent Stokholm'de virüsün bulaştığı bir kişinin hastaneye yatırıldığı ve durumunun iyi olduğu açıklandı. Vakanın hangi nedenle virüs kaptığı ise henüz bilinmiyor.

Kanada'da 17 şüpheli vaka

Avrupa'nın dışında virüs, Amerika kıtasında ABD ve Kanada'da görüldü.

Kanada hükümetinden dün yapılan açıklamada, ülkenin Montreal bölgesinde 17 şüpheli vaka olduğu kaydedildi.

ABD'nin Massachusetts eyaletine bağlı Halk Sağlığı Birimi de 18 Mayıs'ta, Kanada'ya seyahat eden bir kişinin enfekte olduğu açıklamasını yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım