Masum göründüğüne bakmayın: Ölüme götürebilir

Arşiv
Arşiv

Günümüzde insanların birçoğu zinde ve dinç kalmak için vitaminler kullanıyor. Fakat ek takviye olarak alınan vitaminler düşündüğümüz kadar masum değil. Öyle ki zararları yararlarından çok olduğu durumlar oluşabilir ve ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Peki yarardan çok zarar verebilecek popüler besin takviyeleri hangileridir, nelere dikkat etmeniz gerekir? Detayları haberimizde sizler için derledik.

Olası hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak için gerekli olan vitamin ihtiyacını doğal besinlerden almak yerine ek vitaminleri tercih ederiz. Bunların yanlış ve aşırı kullanımı ise birçok hastalığa davetiye çıkarır. Yapılan araştırmalar doğru ve sağlıklı beslenildiğinde ek vitaminlere ihtiyaç duyulmayacağını belirtir. Gereksiz yere ek vitamin kullanımının ise hastalıklara karşı herhangi bir etkisi olmayacağı gibi organlara zarar verme ihtimali bulunabilir.

Vitamin A takviyesi

Aşırı miktarda vitamin A tüketimi özellikle hamile kadınlar için ciddi riskler oluşturur.

Demir takviyeleri

Demir eksikliği olan bireylerin demir takviyeleri almaları gerekli ve faydalıdır, fakat gereksiz yere yüksek dozda tüketimi karaciğer hasarına, mide rahatsızlıklarına ve kalp sorunlarına sebep olabilir. Vücutta fazla demir birikmesi de oksidatif strese ve hücre hasarına yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı demir takviyesi almadan önce mutlaka doktorla görüşülmelidir.

Kilo verme takviyeleri

Kilo verdirmeyi garanti eden kilo verme takviyeleri çoğu zaman hızlı ve etkili sonuçlar vaat eder. Bu sebeple çoğu kimse yan etkilerini göz önünde bulundurmaz fakat bu ürünlerin birçoğu ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek tehlikeleri de beraberinde getirir.

American Journal of Public Health'de yayınlanan bir araştırma, kilo verme takviyelerinin ciddi karaciğer hasarı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu tespit etti. Yeşil çay ekstresi gibi kilo verme amaçlı kullanılan maddeler de büyük miktarlarda alındığında karaciğer için toksik olabilir. Ayrıca bazı kilo verme haplarının beklenmeyen reaksiyonlara ve komplikasyonlara neden olabilecek, listelenmemiş bileşenler içerdiği de göz ardı edilmemesi gereken bir durum.

Kalsiyum

Yapılan bazı araştırmalar fazla miktarda alınan kalsiyumun arterlerin sertleşmesine sebep olarak kalp krizi riskinin artmasına neden olabileceğini gösterir. Bu sebeple günlük alınması gereken kalsiyum ihtiyacının doğal besinlerden alınması daha sağlıklı bir yol olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >