MasterChef jüri üyesinin 'MSG' açıklaması sosyal medyayı karıştırdı

Somer Sivrioğlu
Somer Sivrioğlu

İnsan sağlığına büyük zararları olduğu defalarca kez söylenen halk arasında ‘Çin tuzu’ olarak dile getirilen

Monosodyum Glutamat'ın (MSG) reyting rekorları kıran MasterChef programında övgüyle bahsedilmesi sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı.

Avustralya’da bir Türk restoranı sahibi olan Somer Sivrioğlu jüriliğini yaptığı MasterChef programında Monosodyum Glutamat’ı (MSG) 'kötü bir şey değil' diye ifade etmesiyle birlikte tepkiler çığ büyüdü.

"İnsanlar kötü zannediyor"

İnsan sağlığı için zararları saymakla bitmeyen MSG ile ilgili Somer şef "Mutfaklarda en çok eleştirilen MGS’yi insanlar kötü bir şey zannediyor, öyle bir şey yok. Mantıklı kullanılırsa çok önemli bir ürün" diye dile getirdi.

  • MSG'in (Çin Tuzu) zararları nelerdir?

  • Katkı maddeleri her zaman şüphe uyandıran maddelerdir. Bu yüzden Çin tuzu zararlı mı sorusu akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sürekli ve yüksek miktarda Çin tuzu içeren besinler tükettiğinde, büyüme hormonları baskılanarak gelişimlerinde gerileme gözlenebilir.

  • Sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olanların tüketmesi sakıncası olabilir.

  • Çin tuzunun pankreastan insülin hormonu salgılanmasını arttırdığı bilinmektedir. Şeker hastalarının ve pankreas problemi yaşayanların tüketmemeleri önerilir.

  • Gözdeki retina tabakasına hasar verici etkisi Çin tuzu tehlikesi olarak gösterilebilir.

  • Astım hastalarının Çin tuzu tükettiklerinde astım krizlerinin tetiklendiği gözlenmektedir. Astım hastalarının MSG içeren besinlerden uzak tutması önerilir.

  • Böbrek yükünü arttırdığından dolayı böbrek hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca toksin içeriğinden dolayı karaciğer rahatsızlıklarına sahip olanların tüketmemeleri önerilir.

  • Hamile ya da emziren kadınlar Çin tuzu kullandıklarında, bebeğe geçtiğinden dolayı zararlı olacağı düşünülüyor. Anne ve anne adaylarının Çin tuzu tüketmeleri sakıncalıdır.

  • Zararları göz ünün alındığında akla ilk gelen soru ise Çin tuzu yasak mı sorusudur. Dünyada kullanılan tüm gıda katkı maddelerinin kullanılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Organizasyonundan onay alması gerekir.

  • Çin tuzu bu kuruluşların hepsinden gerekli izinler alınarak kullanılan bir gıda maddesidir.

MSG yasaklanması için yasa teklifi

Hamburger, salam, sosis köfte harçları, cips, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılan ve doyma hissini baskılayarak daha çok yeme arzusu oluşturan Çin tuzunun yasaklanması için TBMM'ye yasa teklifi verilmişti. Tüm partiler, zararlı maddenin yasaklanması konusunda aynı fikirde olduklarını belirtti. Gerekli araştırmaların yapılması sonrasında teklifin yasalaşacağı belirtildi.

Sosyal medyadaki tepkilerden bazıları

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >