Marketlerde yeni dönem: Artık kasaya gitmeye gerek kalmayacak

Arşiv
Arşiv

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Gıda İşletmelerinde Karekod’ uygulaması aktifleştirildi. Tüm marketlerde zorunlu olması beklenen uygulama ilk aşamada yalnızca Tarım Kredi Marketleri’nde.

‘Gıda İşletmelerinde Karekod’ uygulamasının hayata geçirilmesiyle birlikte zincir marketlerde artık kasaya gitmeye gerek kalmadan ürün hakkında detaylı bilgi alınabilecek. Peki vatandaşlar uygulamayı nasıl kullanacak, artıları neler olacak? İşte detaylar...

'Amaç ürünü sorgulamak'

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen uygulamadaki amaç, vatandaşların ürünün ilk üretim aşamasından market raflarında yerini almasına kadar olan süreçte ne kadar güvenilir adımlardan geçtiğini sorgulayabilmesi.

Sorgulama nasıl yapılacak?

Tüketiciler Tarım Cebimde uygulamasını telefonlarına indirip, ‘Gıda Kontrolü’ menüsünden ‘İşletme Denetim Sorgulama’ seçeneğine tıklayarak ürünün karekodunu okutmalıdır. Böylelikle işletmeye ait kayıt numarası, denetim tarihi, adres vb. gibi bilgilere kolayca erişebileceklerdir.

Ayrıca işletmeler de kendi özel karekod belgelerini oluşturabilecek ve bu belgeleri müşterilerin görebileceği ve sorgularını yapabileceği yerlere asabilecekler.

Tüketici şüpheli ürün tespit etmesi durumunda ne yapmalı?

Taklit olduğu düşünülen veya güvenilirliğinden şüphe duyulan bir ürünle karşılaşıldığında vatandaşlar ihbarda bulunmalıdır. Yapılan ihbar sonuçları da yakın zamanda karekod sorgulaması sonucunda görülebilecek. Tüketicilerin yapmış oldukları ihbar ve şikayetler sonucunda da yine bakanlıklar tarafından gerekli denetimler gerçekleştirilecektir.

Uygulamanın avantajı ne?

Uygulamanın avantajları, tüketicilerin alacakları ürünlerin güvenilirliğini kolayca sorgulayarak gönül rahatlığıyla herhangi bir şüphe duymadan almalarını önünü açmak ve işletmeler arası sağlıklı rekabet ortamının oluşması olarak belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >