Manavgat yangınında alev hortumu neden oluştu?
Sosyal medyada dolaşan Manavgat'taki yangınlardaki görüntülerin sebebini İTÜ Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu açıkladı.
Twitter'da Murat Özkan isimli kullanıcı 'Manavgat yangınında çekilen görüntü. Sizcede bir acayiplik yokmu???' ifadeleriyle hesabından fotoğrafları paylaştı.
İTÜ Afet Yönetim Merkezi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Twitter'dan cevap verdi.
Kadıoğlu'nun Twitter'daki cevabı bu şekilde;
"Acayiplik yok. Sıcak hava ve alevler konvektif olarak yükseliyor. Rüzgar makası da alevleri döndürüp alev hortumunu oluşturuyor. Her büyük yangında olabilir"Acayiplik yok. Sıcak hava ve alevler konvektif olarak yükseliyor. Rüzgar makası da alevleri döndürüp alev hortumunu oluşturuyor. Her büyük yangında olabilir. https://t.co/H7LpNMIiQ7
— Mikdatca (@Mikdatca) August 6, 2021
- Alev hortumu nedir?
- Sıcak havanın yerden hızla yükselmesi ile birkaç metre yüksekliğe kadar ulaşabilen alevlerden oluşan bir hortum türüdür.
- Alev hortumu, özellikle yangınlar gibi ısının yüksek olduğu bölgelerde, ateşten girdapların oluşmasıyla ortaya çıkar.
- Bu girdaplar, etraflarındaki parçaları içine çekip yakar ve böylelikle daha da büyür.
- Alev hortumu aynı zamanda çok nadir rastlanılan türde bir doğa olayıdır.
- Bu girdaplar aynı zamanda 30-90 santimetre arasında bir genişliğe ve 15-30 metre yüksekliğe ulaşabilir. Girdabın merkezindeki sıcaklık ise 1100 santigrat dereceye kadar çıkabilir.
- Bu yüksek sıcaklık sebebiyle yerden toplanan küller bile yeniden yanabilir.