Kuzey Kore lideri Kim Rusya'ya gitti: Ekmek ve tuz ikram edildi
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmek için Rusya'nın Vladivostok kentine gitti. Kuzey Kore lideri ekmek ve tuz ikram edilerek karşılandı. 'Kim-Putin görüşmesinde ele alınacak konular neler?' sorusunu cevaplandırdık.
Kuzey Kore lideri Kim John-un'u taşıyan zırhlı tren sabah erken saatte sınırı geçmesi ardından Rusya'nın Vladivostok kentine vardı.
Kim için ilk önce Primorye bölgesindeki Hasan kasabasında bir karşılama töreni düzenlendi. Kuzey Kore lideri, kasabadaki tren garında Rus geleneklerine uygun olarak ekmek ve tuz ikram edilerek karşılandı.
Kim Jong-un arrives in Russia, greeted with traditional bread & salt
— RT (@RT_com) 24 Nisan 2019
READ MORE: https://t.co/ksLUZRWMzo#PutinKimSummit pic.twitter.com/Gb6sniyRYS
Kuzey Kore lideri için daha sonra da, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le görüşeceği Vladivostok kentinde bir karşılama töreni düzenlendi.
Bu, Kuzey Kore lideri Kim'in Rusya'ya ilk ziyareti. Ayrıca bu ziyaret, Kuzey Kore ile ABD arasındaki nükleer görüşmelerin tıkandığı bir döneme denk geliyor.
Ким Чен Ына встретили в Хасане караваем. Встречавшие рассказывают, что отломить кусочек у него с первого раза не получилось. pic.twitter.com/CzxuMcLbqK
— Кремлевский пул РИА (@Kremlinpool_RIA) 24 Nisan 2019
Sputnik'e bilgi veren kaynaklar, Kuzey Kore liderinin Cumartesi gününe kadar Vladivostok'ta kalacağını söyledi.
Kuzey Kore-Rusya ilişkilerinin geçmişi
İki devlet arasındaki ilişkiler çok eskilere dayanıyor. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Kuzey Kore'yi Kore Savaşı öncesi ve sonrası destekleyen en önemli güçlerdendi. SSCB'nin yıkılışından sonra ilişkiler neredeyse tamamen sona erdi.
- 2000'li yılların ilk çeyreği itibariyle Rusya, Kore'ye yönelik ilişkilerini giderek daha çok pragmatik temeller üzerine inşa etmeye başladı. Siyasi ya da ideolojik olarak desteğini geçmişte bıraktı.
Rusya nükleer müzakerelere aktif olarak katılan bir ülke. Ancak Kuzey Kore'yle daha yakın ilişkide olan Çin'in gerisinde kalmış durumda. Rusya'nın Kuzey Kore ile ticaret hacmi oldukça kısıtlı ve ticaret iki ülke arasındaki ortak çıkarlara dayalı. Şimdilik siyasi bir iş birliğinden bahsehmek mümkün değil. Bu yüzden Kim Jong-un Putin'le ancak şimdi görüşüyor.