Küresel ısınmada kritik tarih: 2100
Küresel bir sorun olan ‘iklim değişikliği’ ile ilgili yayımlanan iki rapor karşı karşıya olduğumuz durumun özeti niteliğinde. Küresel ısınmanın dünyanın "üçüncü kutbu" olarak bilinen Hindu Kuş Himalaya bölgesindeki buzulları 2100 yılına kadar eriteceği belirtilirken, farklı bir raporda okyanusların renginin maviden yeşile döneceği iddia edildi.
İklim bilimciler, küresel ısınmanın dünyanın "üçüncü kutbu" olarak bilinen Hindu Kuş Himalaya bölgesindeki buzulları 2100 yılına kadar eriteceği uyarısında bulundu.
Hindu Kush Himalaya Değerlendirme Grubu tarafından hazırlanan raporda, dünyadaki iklim değişikliğinin Hindu Kuş Himalaya bölgesindeki buzulların en az üçte ikisini 2100 yılına kadar eriteceği belirtildi.
Raporda, dünyadaki karbon emisyonunun hızlı ve çarpıcı şekilde kesilip küresel ısınma 1,5 santigrad derece ile sınırlandırılabilse dahi Hindu Kuş Himalaya sıra dağlarındaki buzulların yüzde 36'sının 2100'e kadar eriyeceği, küresel ısınmanın mevcut seyrinde gitmesi halinde de üçte ikisinin kaybolacağı vurgulandı.
250 milyon kişinin su kaynağı
Buzulların, bölgede yaşayan 250 milyon kişi için kritik su kaynağı durumunda olduğu ifade edilen raporda, yaklaşık 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı Hindistan, Pakistan, Çin ve diğer çevre ülkelerdeki en az 10 ana nehrin de temel kaynağını oluşturduğunun altı çizildi.
"Okyanuslar yeşil olacak"
“Dünya'daki okyanusların en az yarısı, küresel ısınma nedeniyle 2100 yılına renk değiştirecek.” Bu korkutucu iddia Nature Communications’da deniz ekolojisti Stephanie Dutkiewicz’e ait.
- Fitoplanktonların çiçek açması okyanusları yeşile çevirir, bu da sıcak sulara verdikleri tepki okyanus renk düzenini sarsacak anlamına gelmektedir.
Mavi okyanus yüzeylerinin daha koyu bir maviye dönmesinin açıklandığı raporda, Küresel iklim değişikliğinin önde gelen araştırmacılarından Stephanie Dutkiewicz, yeşil renkli deniz habitatlarının daha yoğun bir şekilde yeşille döneceğini iddia etti.
İnsan kaynaklı etkiler
Dutkiewicz, Okyanusun güneşli katmanlarında yaşayan mikroskobik organizmalar olan fitoplantonların insan kaynaklı iklim değişikliğinin etkisiyle renk değiştireceğini söyledi.
"Okyanusların renginde gözle görülür bir fark olacak"
Dutkiewicz, “21. yüzyılın sonuna kadar okyanusun yüzde 50'sinin renginde gözle görülür bir fark olacak” dedi. “Oldukça ciddi bir durum. Farklı fitoplankton türleri ışığı farklı şekilde emer ve iklim değişikliği bir fitoplankton topluluğunu diğerine kaydırırsa, bu da destekleyebilecekleri gıda ağı türlerini değiştirecektir.” dedi.
Deniz bilimciler, bilgisayar modelleme yardımıyla okyanusun bazı mavi bölgelerinin, ılık sularda azalan fitoplanktonlar nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha da mavileşeceğini tahmin ediyor.
- Fitoplanktonların, dünya kutuplarının etrafındaki sularda yaygınlaşarak, bu bölgelerin önümüzdeki yıllarda zümrüt rengi bir tonda olabileceğini ön görünüyor.
Fitoplanktonların, dünyanın yaşam destek sistemleri için kritik bir öneme sahip olduğu biliniyor. Artan deniz sıcaklıklarıyla fitoplanktonların nüfuslarında 1950'den bu yana yüzde 40 gibi bir eksilme olduğu biliniyor.
Hindu Kuş Himalaya'daki buzulların erimesi ne demek?
22 ülkeden ve 185 kuruluştan 350'den fazla araştırmacı ve politika uzmanı tarafından incelenerek derlenen raporda, buzullardaki erimelerin önce bölgede büyük sel felaketlerine, ardından da ana nehirlerde su sıkıntısına neden olacağına işaret edildi.
Dünyanın en yüksek dağı Everest'in bulunduğu bölge yaklaşık 3 bin 500 kilometre alanı kaplayan buzul dağlarından oluşuyor.