Koronavirüs takip sisteminin standartlaşacağı iOS 14'ün tanıtım tarihi belli oldu
Apple, iOS 13.5 ile birlikte koronavirüs takip sistemini varsayılan olarak işletim sistemine dahil ediyor.
Bu sistem, bir sonraki büyük güncelleme olan iOS 14 ile birlik sistemle daha büyük entegrasyon sağlamış olacak.
WWDC20 ile birlikte yeni iOS sürümünün yanı sıra diğer işletim sistemleri de güncellenecek.
Apple, koronavirüsnedeniyle son birkaç aydır çok konuşulan 'koronavirüs takip' sistemini mobil işletim sistemine entegre ediyor. Bu sayede en temelde iOS 13.5 güncellemesiyle birlikte koronavirüs enfekte kişilerin yanına yaklaşıldığında telefonlara bildirim gönderiliyor. Şu anda 'beta' aşamasında testleri devam eden özelliğin iOS 13.5 güncellemesiyle standart halini alması bekleniyor. Gizlilik endişeleriyle sıkça eleştirilen bu özellik istendiği zaman Ayarlar üzerinden kapatılabiliyor.
Nasıl çalışıyor? Temel olarak, bu sistem telefonunuzun yakındaki diğer telefonların kaydının tutulmasını sağlıyor. Çalıştığı sürece bir tarama gerçekleştiriyor ve veri tabanından daima bilgi çekiyor. Eğer bir eşleşme varsa, telefonunuzda maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alıyorsunuz.
Ayarlar üzerinden kapatılabiliyor.
Kullanıcılar istemediği takdirde Ayarlar / Gizlilik / Sağlık yolu üzerinden koronavirüs temas bildirimini kapatabiliyor. Bunun için 'COVID-19 Exposure Notifications' seçeneğini pasif olarak tanımlamak yeterli. iOS 13.5'in koronavirüse ilişkin tek yeniliği bu değil. Zira yeni güncellemeyle birlikte maske takanların yüzü okunurken Face ID hızlıca devreden çıkış rakamla kilit açma sistemine geçiş yapılıyor. Yani aslına bakılırsa Face ID devre dışı kalıyor. Bu durumda maskeliyken bir süre kilit açılmasını beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Bunu günde defalarca tekrarladığınızı düşündüğünüzde epey zaman kazandırdığını söylemek mümkün.
iOS 13.5'te durum buyken iOS 14'e dair haberler gelmeye devam ediyor. Apple son olarak her yıl düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı WWDC için tarih açıklayıp, iOS 14'in bazı ayrıntılarını paylaştı. Bildiğiniz gibi her yeni iOSsürümü aslında WWDC ile lanse ediliyor. Bu yıl WWDC için belirlenen tarih ise 22 Haziran. Tahmin edebileceğiniz gibi dijital olarak gerçekleşecek. Yani dünyanın dört bir yanından geliştiricilerin San Jose'a gelmesi gibi bir durum söz konusu değil. Haliyle geçtiğimiz yılki 1599 dolarlık katılım bedeli bu sene alınmıyor.
Apple'ın pazarlama ekibinin başındaki isim olan Phil Schiller, etkinliklerle alakalı bir açıklama da yaptı.
- WWDC20, Apple ekosisteminin geleceğini merak edenler için Haziran'da 23 milyondan fazla küresel geliştirici topluluğunu bir araya getirecek.
Apple WWDC20 nasıl takip edilir?
22 Haziran'da başlayan etkinliği geliştiricilere yönelik Apple web sitesi üzerinden doğrudan takip etmek mümkün. Ayrıca 18 Mayıs'a kadar başvuru sürecinin devam ettiğini de eklemek gerekiyor.
Az önce de bahsettiğimiz gibi geliştiriciler konferansının en önemli kalemlerinden biri iOS 14. Fakat buna ek olarak watchOS 7, iPadOS 14, tvOS 14, macOS 10.16 ve HomePodOS 13.4 gibi yeni işletim sistemleri de etkinlik kapsamında tanıtılacaklar arasında.