Koronavirüs semptomlarını tespit ve takip edebilen akıllı yara bandı geliştirildi
Northwestern Üniversitesi ve Shirley Ryan AbilityLab tarafından geliştirilen yeni akıllı yara bandı, hastaların ya da sağlık çalışanlarının koronavirüs semptomlarını izliyor.
Boynun alt kısmına yerleştirilen yara bandı, öksürük ya da solunum analizi yaparak koronavirüs teşhisi konusunda sağlık personellerine önemli bir fayda sağlıyor.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüssalgını nedeniyle devletler, şirketler ve sağlıkkurumları tedaviye özel çözümler geliştiriyor. Her ne kadar aşı ve ilaç çalışmaları devam etse de şu an için her iki yöntemin de ne zaman hayata geçirilebileceği belli değil. Doğal olarak bu süreçte koronavirüsleyaşamayıöğrenmek gerekiyor.
Salgının önüne geçmek için atılabilecek adımların başında sosyal izolasyon geliyor. Dünya genelinde onlarca farklı ülke şu anda sosyalizolasyonnedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması uyguluyor. Türkiye de bunlardan biri. Ülkemizde alınan tedbirlerin önemi, özellikle son günlerdeki tablolarda net bir şekilde görülebiliyor. Zira koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün düşerken, vaka sayısı azalıyor ve iyileşen hastasayısı da artıyor.
Semptomları takip etmek çok önemli
İşin en büyük kısmı ise insanlara düşüyor. Zira semptomlarıizlemek çok önemli. Vücuttaki her ağrı ya da değişimin 'koronavirüs' olarak adlandırılması yanlış. Zira birkaç öksürük sonrasında şüphelenip test yaptırmak isteyenlerin sayısı epey fazla. Bu da sağlık kurumlarının yoğunlaşmasına neden oluyor. Northwestern Üniversitesi'nin geliştirdiği yeni sistem ise, koronavirüs semptomlarınıtakip etmeyi kolaylaştırıyor.
- Giyilebilir cihaz, hasta ve sağlık personellerinin hastaneden çıktıktan sonra da durumlarını izliyor.
Akıllı yara bandı olarak isimlendirilen yeni ürün, KOVID-19 semptomlarını izlemek için tasarlanmış yeni bir bant olarak görev alıyor. sistem, hastaları ve sağlık çalışanlarını hastaneden ayrıldıktan sonra yeni koronavirüsbelirtileri açısından izlemeyi sağlayacak şekilde tasarlanmış durumda.
Akıllı bandın amacı hayati bir boşluğu doldurmak; hastalığa ışık tutmak ve doktorların koronavirüsü daha iyi anlamalarını sağlamak.
Northwestern Üniversitesi'ne ek olarak Shirley Ryan AbilityLab araştırmacılarından da destek alınan projede, doktorların insanları 7/24 izlemesini sağlıyor. Hastanın boynuna yapıştırılan bu bant, solunum aktivitelerini ve öksürüğü inceliyor. Araştırmacılar, giyilebilir cihazlarının bu verileri geleneksel tıbbi cihazların yapamadığı şekilde analiz ettiğini açıklıyor. Ekip, bu izlemeyi 'hayati bir boşluğu doldurmak; hastalığa ışık tutmak ve doktorların daha iyi anlamalarına yardımcı olmak' şeklinde tanımlıyor. Giyilebilir cihaz, sınırlı bir şekilde de olsa hastalarda kullanılmak üzere tasarlanmış.
Yaklaşık 2 hafta önce hayata geçirilen bu sistem şu anda 25 KOVID-19 hastasında test ediliyor. Toplu olarak 1500 saatten fazla izleme ve 1 TB'tan fazla veri birikmiş durumda. Kullanım hem kliniklerde hem de evlerde gerçekleştirilebiliyor.