Kış mevsimi geliyor: Türkiye'yi nasıl bir kış bekliyor? Kar yağacak mı? Uzmanı detaylarını anlattı
Türkiye’yi bu yıl nasıl bir kış bekliyor? Önümüzdeki süreçte mevsim dengeleri nasıl olacak? Bu yıl İstanbul’a kar yağacak mı? Meteoroloji alanında uzman isimlerden İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, bu yıl Türkiye genelinde beklenen hava durumu ile ilgili GZT'ye önemli açıklamalarda bulundu.
Küresel çapta etkili olan aşırı sıcakların ardından kış mevsiminin nasıl geçeceği merak konusu haline geldi. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, havaların nasıl olacağı ve kar yağışının olup olmayacağı merak ediliyor.
GZT’ye konuşan Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, bu yıl Türkiye genelinde beklenen hava durumunu ve kar yağışını değerlendirdi.
Türkiye’de mevsim değişikliği olabilir mi?
Dünya’nın nüfusu hızla artıyor. Bu artışa göre insanların gereksinimleri ve yaşam standartları da değişiyor. Dünya nüfusu 8 milyarın üzerinde görünüyor.
İnsanların yaşam standartlarının iyileşmesi ve sürdürülebilirliğinin devamı için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjinin hemen hemen tamamına yakınını fosil yakıtlardan sağlamaktadır. Şimdi olduğu gibi gelecekte de fosil yakıtlar zorlukları artıracaktır.
Fosil yakıtların aşırı kullanımı, nüfus artımı, çarpık kentleşme, ormansızlaşma, ıs adalarının oluşumunun hızla artması ve atmosfere salınan sera gazlarının güneşten gelen radyasyonu tutması atmosfer sıcaklığının devamlı artmasına neden olurken yağış düzensizliklerini ortaya çıkarmıştır. Hava sıcaklıklarının artması ile küresel ısınmanın da yoğunluğunun her yerde görülmesine neden olmuştur.
Sonuçta mevsim sürelerinin bahar aylarında kısalması veya belirsiz hale gelmesi, yağışların azalması, kuraklığın artması, kış aylarının kısa ve daha ılıman geçmesi kar yağış sürelerinin ve yerde kalma sürelerinin azalmasına, ekstrem hava olaylarının sürekliliğinde artış kaçınılmaz olmuştur.
Yağış bekleniyor mu?
İklim değişikliğinin bahar mevsimlerinde kısalma ve yaz mevsiminin daha uzun süreli ve her yıl hava sıcaklığının artarak kurak geçmesine, yağış düzensizliğine ve azalmasına neden olmaktadır.
Türkiye Coğrafyası çok farklı bir yapıya sahip. Karadeniz bölgesinde özellikle Doğu Karadeniz Bölgemizde sel riski yoğunluk kazanırken aşırı yağışlarda görülebilir. Akdeniz, İç Ege, İç Anadolu’nun büyük bir kısmı. Güneydoğu Anadolu kuraklık riski etkili olacaktır. Marmara Bölgesi ve Doğu Anadolu yağış bakımından diğer bölgelere nispeten daha şanslı durumda olabilir.
Nasıl bir kış bekleniyor?
Bu kış biraz daha balkanlar üzerinden gelecek İzlanda alçak basıncının ve Karadeniz ve Sibirya üzerinden gelecek kuzeyli soğuk ve yağışlı hava kütlelerinin kısa süreli etkisinde kalma ihtimali yüksek görünüyor.
Yapılan kış tahminlerindeki meteoroloji modelleri birbiriyle büyük oranda örtüşüyor. Fakat metropoller üzerindeki özellikle İstanbul üzerinde oluşan ısı adalarından dolayı yağışlı ve soğuk havayı ne kadarını alacağımız merak konusu olmaktadır.
Bunun yansıra La Nina’nın bölgesel farklılıkları Türkiye ve İstanbul'daki olası etkilerinin de göz önünde bulundurulması ile kar yağışı ve soğuk havanın ocak ayından itibaren etkili olması aralıklı da olsa mart ayının ortalarına kadar yağabileceği ve yerde kalma süresinin de kıyı kesimlerinde kısa sürebileceği yüksek yerlerde biraz daha yerde kalma olasılığının yüksek olacağını söyleyebiliriz.
Tabi ki yüksek rakıma sahip Uludağ, Palandöken, Kartepe, Ilgaz gibi dağ Turizmine açık yerlerimizde yeterli kar alabileceği öngörülebilir.
Fakat eski yıllardaki kışlara göre meteorolojik veriler daha ılıman bir kış mevsimi geçirme eğilimi önem taşımakta olduğunu işaret etmektedir.