Kış lastiği uygulaması kimleri kapsıyor?
Kış mevsiminin gelmesiyle trafik kazalarını en aza indirgemek için atılan önemli adımlardan biri olan kış lastiği uygulaması, havaların soğuması ile birlikte ne zaman takılması gerektiğini araştıran sürücülerin aklının karışmasına neden oluyor. Peki 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor? İşte tüm detaylar.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 81 ildeki tüm ticari araçlarda kullanılması zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, kış aylarında trafik kazalarını en aza indirgemek, olası trafik kazalarını önlemek için atılmış büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kış lastiği zorunlu mu? Kış lastiği ne zaman takılmalıdır?
Bu uygulama ile daha güvenli yolculuk yapılması planlanırken, havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri, "kış lastiği ne zaman takılacak?" sorusu oldu.
2018 kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor?
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2018 tarihi itibari ile başlayacak.
Kış lastiği nedir? Kış lastiği takmak faydalı mı?
- Kış aylarında kazaların en büyük nedeni olan karlı ve buzlu zemin nedeniyle aracınız için tercih ettiğiniz lastik türünün de önemi artmaktadır.
- TÜİK`de yer alan bilgilere göre her yıl 17 bin trafik kazasının gerçekleştiği ülkemizde trafik kazalarının +7 derecenin altındaki hava koşullarında karlı ve buzlu zeminde meydana gelmesi kış lastiğini kullanımının yol ve can güvenliği açısından büyük önem taşıdığını gösteriyor.
Kış lastiğinin özellikleri
Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler.
Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar.
- Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır. Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır.
Kış lastiği ve yaz lastiği örneği:
Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabilir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır.
Oto lastikçilerde 'kış yoğunluğu'
Ülke genelinde 1 Aralık’ta başlayacak kış lastiği takma zorunluluğu nedeniyle oto lastikçi esnafında yoğunluk yaşanıyor.
Ankara’da İskitler Sanayi Sitesi’ndeki lastikçiler, araçlarının lastiklerini değiştirmek için gelenlerle doldu taştı.
Yaşanan yoğunluk oto lastikçilerinin yüzünü güldürürken, Ankara’da uzun yıllardır oto lastik satışı işletmeciliği yapan Murat Gökçe, havanın soğuması ve 1 Aralık itibariyle mecburi hale gelen kışlık lastik takma zorunluğu nedeniyle son bir haftadır işlerinde yoğunluk yaşadıklarını ve günde 50’den fazla aracın lastiğini değiştirdiklerini belirtti.
Gökçe, “İşlerin en yoğun zamanını geçiriyoruz. Geçen yıl bu yasa sadece ticari araçlarda vardı. Fakat bu sene yasa tüm araçları kapsayacak. Yoğunluğumuz Eylül ayı itibariyle başladı. Günlük ortalama lastiğini değiştirdiğimiz araç sayısı 50’nin altına düşmüyor” dedi.
Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli?
Kış lastiği üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türü olarak karşımıza çıkıyor.
- *Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı Ekim – Kasım ayları ile sona erdiği Mart -Nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
*Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken risklerden biridir.
- *Kış lastikleri diş derinliğinin 3 milimetrenin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 milimetrenin altına inmiş olan kış lastikleri, hem karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın çekiş performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.
*Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklamaya sebep olabilir.
- *Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine dikkat etmenizde fayda olabilir.
*Lastiğinizi arabaya taktırmadan önce balans ayarları yapılmalıdır.