Kış aylarında tarçın tüketmek için 7 neden
Tarçın, kokusu ve lezzeti itibariyle tatlı ve içeceklerimizde sıklıkla tercih ettiğimiz şifa deposu bir baharat olarak bilinir. Sağlık için kullanımıysa eski Mısır'a kadar uzanır. O dönemlerde sadece kralların kullanabileceği bir değere sahip olan bu baharat, hastalıklarla mücadele etmek için büyük öneme sahip.
Asırlar boyunca tarçın, alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılmış. Modern tıp, tarçının yararlarıyla ilgili çeşitli araştırmalar, deneyler yapmış ve bu şifa deposu bitkinin birden fazla yararı olduğu kanısını varmışlardır.
Tarçın, bir zamanlar sadece kralların ve soyluların erişebildiği, en az altın ve elmas kadar kıymetliydi. Günümüzde çok rahat bir şekilde temin edebileceğimiz bu lezzet, artık sofralarımızın vazgeçilmezi konumuna geldi. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte sıklıkla tüketmemiz gerek bu bitkinin, insan vücuduna sağladığı 7 faydayı sizler için derledik.
1) Antioksidan Deposu
Yapılan çalışmalara göre, tarçının içinde yüksek kaliteli polifenoller bulunur. Bu çalışmalarda 26 baharatın antioksidanlarıyla tarçınınkini karşılaştırılmış ve içlerinden en güçlüleri oregano ve sarımsakla beraber tarçın çıkmıştır.
2) Alzheimer ve Parkinson hastalıklarını azaltır
Beyinde biriken proteinler Alzheimer hastalığını tetiklerken, tarçında bulunan iki madde bu birikimi engelleyebilir.
Böylece nöronları korur, motor işlevlerini iyileştirir ve Parkinsonlu hastalarda nörotaşıyıcı seviyelerini normalleştirir.
3) Şeker hastalarının kan şekerinin düşmesini sağlar
Tarçın, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz ve lipit seviyelerini düzenler. Yapılan bir araştırmada günde 6 gr. tarçın tüketen tip 2 diyabetli 60 kişide, serum glikoz, trigliserit, LDL kolesterol ve toplam kolesterol düzeyinde azalma tespit edilmiştir
4) Yağ yakarak kilo vermeyi destekler
Tarçın kilo vermede yardımcı olur. Bunun nedeni, tarçının sindirim sistemindeki yiyeceklerin yavaş bir şekilde dağılmasına yardımcı olmasıdır. Bu, doluluk hissi verir, yemek yeme isteğini azaltır ve daha az gıda maddesinin alınmasına yardımcı olur.
5) Anne sütünü artırır
Tarçın şekerin kana karışma hızını düşürür. Özellikle hamilelik sonrası dönemde annelerin süt salgılanmasına yardımcı olur. Emziren anneler tarçın yediğinde sütlerinin çoğaldığını ve bebeklerinin iştahının açıldığını görecektir.
6) Vücutta oluşan iltihaplara karşı koruma sağlar
Tarçın vücudun farklı yerlerindeki şişliği azaltmakla beraber, iltihaplarla savaşır, hasar almış dokuları onarır ve eklem yangısı veya gut gibi hastalıkların belirtilerine iyi gelir.
7) Mide bulantısı ve ağrılarına karşı etkili olur
Mide ağrısı çekenler, özellikle gastrit, ülser ağrılarından kıvrananların tercihi de bu şifalı bitki olmalıdır. Mide ağrılarını dindirmesi de bitkinin faydalaı olur. Özellikle mideniz ağrıdığı dönemlerde 2-3 gün düzenli olarak tarçınlı çay içerseniz mide ağrılarınızın hafiflediğini fark edeceksiniz. Ayrıca ucuz ve kolay temin edilebilir olması kullanılırlığını arttırır.