Kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi indiriliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yeni randevu sisteminin devreye girmesiyle, kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi 60 günden 10 güne indirileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda, Cumhurbaşkanlığı ile 16 Bakanlığın önümüzdeki 100 gün içinde gerçekleştireceği icraatları tanıttı. Erdoğan konuşmasında yeni randevu sistemiyle, kimlik kartı ve sürücü belgesi için randevu süresi 60 günden 10 güne indirileceği müjdesini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin şunları kaydetti:
- "Yaşam tüneli gibi farkındalık projelerini hayata geçirerek trafik kazalarını yüzde 1 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Yeni randevu sitemini devreye alıyoruz ve kimlik, sürücü belgesi için randevuyu 60'dan 10 güne indiriyoruz."
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK) Projesi kapsamında yeni kimlik kartlarının dağıtımı 2017 yılının ocak ayında başlamıştı. Başvurular ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden ya da “Alo 199 Kimlik hattı”nı arayarak yapılabiliyor.
Kimlik kartı için gerekli belgeler
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.
Yeni kimlik kaç günde gelir?
Yeni kimlik için başvuru yaptıktan sonra hemen yeni kimlik kartınız verilmemektedir. Başvuru aşamasında sizden bütün bilgiler talep edilerek başvurunuz alınır. Daha sonra kimlik başvurunuz Ankara'da bulunan Kimlik Üretim yerine iletilerek kimliğiniz çıkarılır. Kimlik kartının basımından sonra PTT vasıtası ile ibraz etmiş olduğunuz adresine gönderilme süresi yaklaşık olarak 15 gün olarak belirlenmiştir.
Yeni kimlik kartı ücretleri ne kadar?
2018 yılı için yayınlanan değerli kağıtlar tebliğine göre değerli kağıt(kimlik kartı) ücretleri aşağıdaki gibidir.
- – Kimlik yenileme ücreti: 18,5 TL
- – Kayıp kimlik: 37 TL
- – Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 18,5 TL
- – Eskiyen kimliği değiştirme: 18,5 TL
- – Yeni doğan bebek için kimlik çıkarma: ÜCRETSİZ
- – Yeni doğan bebek için kimlik çıkarma: 18,5 TL (Zamanında yapılmayan bildirim için)
Yeni ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?
Yeni ehliyet için gerekli belgelerin neler olduğu birçok sürücü tarafından büyük bir merakla araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Eski tip sürücü belgeleri, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirilmeye başlandı. Sürücü belgeleri 5 yıl içerisinde değiştirilebilecek. Peki, yeni ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?
- Eski ehliyetlerini yeni tip ehliyetlere çevirmek isteyen vatandaşlar, bu işlem için gerekli belgelerin neler olduğunu araştırıyorlar. Ehliyet yenileme işlemi EGM'nin online randevu sistemi üzerinden başvuruluyor. Daha sonrasında ise götüreceğiniz belgelerle birlikte işleminizi kolayca halledebilirsiniz.
Vatandaşlarımız, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait (www.surucurandevu.egm.gov.tr) internet adresinden online randevu aldıktan sonra, il/ilçe trafik tescil birimlerinde yeni tip sürücü belgesi işlemlerini gerçekleştirebilecek.
Ehliyet yenilemek için gereken belgeler nelerdir?
- - Eski sürücü belgeniz
- -Sürücü olur sağlık raporu
- - Nufüs cüzdanı veya pasaport
- - 2 Adet biyometrik fotoğraf
- - Parmak izi verilecek (Emniyette)
- - Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu
- - Kan gurubunu belgeleyen belge veya beyan(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)
Sürücü belgeleri ne zaman teslim edilir?
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
Sürücü belgemi bir yakınım teslim alabilir mi?
Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekmektedir.
Sürücü belgesinin geçerlilik süresi ne kadar?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.