Kenevirle yerli otomobil üretmek mümkün mü?
Otomotiv sektörünün öncülerinden Henry Ford'un, tamamen kenevirden imal ettiği ve kenevirle çalışan ‘Hemp Car'ı çekim merkezi olmuştu. Kenevirle üretilen otomobil o dönemde bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Kara propogandalar sonuç verdi, kenevir ekimi zamanla yasaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kenevirin önemine değindiği açıklamasının ardından, ‘Kenevirle yerli otomobil üretmek mümkün mü?’ sorusuna yanıt aradık.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kenevir ekimini yeniden başlatacaklarını belirtmiş özetle kenevir üretimine dair şu ifadeleri kullanmıştı:
- “Tarım Bakanlığımıza bu konuda gerekenleri söyledim. Yeniden bir kenevir ekimi süreci başlatalım. Çünkü kenevir ekiminin çok farklı alanlarda çok farklı faydalarının olduğunu göreceğiz. Bu süreci başlatacağız. Buradaki amacın ülkemizi sadece askeri açıdan değil ekonomik olarak dışarıya bağlılığını kaldırmaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kenevir’ açıklamasının ardından kenevirin hangi sektörlerle kullanılacağına ilişkin çeşitli görüşler paylaşılıyor. Bunlardan birisi de kenevirle yerli otomobil üretilebileceği görüşü.
1937’de otomotiv sektörünün öncü ismi Henry Ford, tamamıyla kenevirden imal ettiği ve kenevirle çalışan ‘Hemp Car’ı üretti. Ford’un yeni icadı, kısa sürede insanların ilgi merkezi oldu.
Bu durumdan rahatsız olan bazı kesimler, kenevirin zararlarını öne sürerek bitkinin karşı propagandasını yapmaya başladılar.
O dönemin ünlü basın krallarından William Randolph Hearst de gazetesinde kenevir karşıtı haberlere bolca yer vererek kenevir karşıtı bir kamuoyunun oluşmasına katkı sağladı. Kara propaganda sonuç verdi. Zaman içinde kenevir üretimi ‘uyuşturucu’ madde olarak da kullanılmasından dolayı yasaklandı. Ford’un hem çevreyi hem çiftçileri kurtaracak girişimi böylece engellenmiş oldu.
Habertürk yazarı Fatih Altaylı köşesinde, Ford'un 1930'lu yıllarda ürettiği Hemp Car'ın özelliklerini şu şekilde yazdı:
- “Ford’un ürettiği Hemp Car, yani Kenevir otomobil o güne dek yapılmış ilk kompozit gövdeli otomobildi. Bitkisel plastik olarak tanımlanan bir malzemeden yapılmıştı. Kenevir elyaflarının reçine ile kaplanıp sıkıştırılması ile elde edilmiş bir materyaldi ve bugünün “karbon kompozit” materyallerine benzer bir üründü. Çelikten 10 kat daha dayanıklı, esnek ve yenilenebilir bir malzemeydi. Dahası yakıt olarak da kenevirden üretilmiş biyo yakıt kullanacak bir motora sahipti.”
Türkiye’de kenevir üretimine başlanmasıyla birlikte sağlam bir malzeme olan kenevir kompozit ile yerli otomobili yapılabileceği belirtiliyor.
Ayrıca kenevirle üretilecek yerli otomobilin çok daha ucuz, çok daha hafif olacağı, ayrıca elektrikli olacağı söylenen otomobilin gövdesinin de bu malzeme ile üretilmesinin elektrikten kaynaklanabilecek olası riskleri de minumuma indireceği belirtiliyor.