Kastamonu'da üretilen siyah sarımsak ihraç edilecek
Yurt dışında oldukça yaygın olan ancak Türkiye'de pek bilinmeyen siyah sarımsak 16 ülkeye ihraç edilecek.
Güney Kore geziye giden Halit Cebeci, Kastamonu'nda siyah sarımsak üretmeye başladı.
Cebeci, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden destek alarak siyah sarımsak üretimine başladı.
Üretimlerin artmasıyla firma kuran Cebeci, ürettiği siyah sarımsakları yurt dışına göndermek üzere çalışma başlattı.
- Siyah sarımsağı gördükten sonra bu konuda yatırım yapmaya karar verdiğini belirten Cebeci, "Taşköprü sarımsağı, besin içeriği, aromasıyla çok özel bir sarımsak. Bu sarımsağı siyaha dönüştürdüğümüzde yurt dışındaki muadilleriyle farklı olup olmayacağına baktık. Siyah sarımsak, bir sarımsak türü değil. Siyah sarımsağı üretmek için Taşköprü'de sarımsağı toprakla buluştuğu andan itibaren kontrol altında tutup, geliştiğinde de tesisimizde işliyoruz. Herhangi bir madde kullanılmıyor. Sarımsağın siyaha dönüşmesiyle hücre yenileyici kolesterole iyi gelen maddeler açığa çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Cebeci, siyah sarımsağın Avrupa'nın birçok ülkesinde pazar olabileceğini düşündüğünü belirtti.
"16 ülkeye gönderdik"
Metro Toptancı Market Türkiye Meyve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan da uzun yıllardır marketlerinde siyah sarımsak satışı yaptığı ve özellikle yurt dışından gelen şeflerin bu konuda talepleri olduğunu aktardı.
- Uluşan, "Talep olunca biz de siyah sarımsağı yurt dışından getiriyorduk. Türkiye'de, Taşköprü sarımsağından elde edilen ürün daha kaliteli. Daha önce genellikle Uzak Doğu ülkelerinden ithal ediyorduk. Kilogramı 250-300 liraya geliyordu. Şimdi ithalat sona erdi. İç piyasadan kilogramı ortalama 70 liraya geliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Dünyanın birçok yerindeki mağazalarına Türkiye'den ürün gönderdiklerini bildiren Uluşan, şunları belirtti.:
"Özellikle coğrafi işaret almış ürünleri 16 ülkeye gönderiyoruz. Taşköprü'de üretilen sarımsak da bunlardan biri. Dünyada bu kadar keskin aromaya sahip başka bir ürün yok. O nedenle bu ürünün siyaha dönüşmesi kıymetli. Siyaha dönüştürüldüğünde değerleri daha iyi hale geliyor. Siyah sarımsağı 16 ülkedeki mağazalarımıza deneme amaçlı gönderdik. Şimdi oradan gelecek cevapları bekliyoruz."