Milli Muharip uçağı KAAN'ın ilk pilotu Barbaros Demirbaş kimdir?
Türkiye, KAAN'la beraber 5. nesil uçağı olan dünyanın 5 ülkesinden biri oldu. Peki Milli Muharip uçağı KAAN'ın ilk pilotu olan Barbaros Demirbaş kimdir? Barbaros Demirbaş'ın rütbesi nedir? Barbaros Demirbaş asker mi? Test pilotu olmak için hangi eğitimleri almak gerekir? İşte detaylar...
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii tarafından yürütülen Türkiye'nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.
Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
KAAN'ın ilk pilotu Barbaros Demirbaş kimdir?
Barbaros Demirbaş, dünya çapında duyulmuş, uluslararası test pilotları için yüksek eğitimler veren okullarda okudu. Kendisi, uluslararası alanda tanınan bir test pilotu. 40'tan fazla farklı uçağı uçurdu. Hava kuvvetlerinde F4 ve F16 yoğunlukla uçmuş. Kuruluşundan 2014'e kadar Test Filo'ya 5 yıl komutanlık yaptı. Milli Muharip uçaklarında uçmaktan çok keyif aldığını söylüyor.
Barbaros Demirbaş, The Society of Experimental Test Pilots tarafından 2016 yılında üye olarak kabul edilmiş, dünya çapında önemli bir platformda deneyim paylaşımını teşvik etmektedir. Aynı zamanda International Test Pilots School'dan mezun olan Demirbaş, uluslararası alanda tanınan bir test pilotu olarak nitelendirilmektedir.
Kariyerine National Test Pilot School'da aldığı kısa kurslarla başlayan Demirbaş, 2009 yılında bu okuldan sertifikasını almıştır. Uçuş testleri konusundaki uzmanlığını bu dönemde pekiştiren Demirbaş, Türkiye'nin savunma sanayisindeki önemli projelerde yer almak üzere kendini geliştirmiştir.
Demirbaş uçuş sonrası duygularını anlattı
Demirbaş, uçuşun ardından yaptığı konuşmada park yerinde bütün mesai arkadaşlarıyla kucaklaşmanın öneminin altını çizerek, "Milletimizin emanetini Allah’a çok şükür emniyetle getirdik, görevimizi yaptık" diye konuştu.
Uçuşun sadece bugünün olayı olmadığını, arkasında yılların bulunduğunu belirten Demirbaş, şunları kaydetti:
"Savunma sanayiimizin akıl birliği var. Bundan sonra yolumuz çok daha çetin. Bugünkü uçuşta benim duygularım çok rahattı ama uçuş öncesi ve sonrasında çalışma arkadaşlarımızın o uçuş hattına geldiğini görmek en güzel duyguydu benim için. Tekrar çok teşekkür etmek isterim. Uçak üstünde 10 binin üzerinde veri var. Test kontrol odasında 50’den fazla mühendisimiz, 15'ten farklı disiplin uçağı benim gördüğümden çok daha erken takip edebiliyorlar. Mükemmel bir uçuş oldu."
Demirbaş, kalkışta yatay stabilize büyük bir hareket görüldüğünü, bu durumun uçağın kontrol karakteristiğinin normal bir davranışı olduğunu da sözlerine ekledi.
"Çok iyi hazırlandık"
Demirbaş, "Çok iyi hazırlandık. Ekibin mühendislik becerisine, hazırlıklara, teknisyen arkadaşlarımıza, yöneticilerimize inancımız tamdı" dedi.
KAAN ilk uçuşunda 13 dakika havada kaldı
Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını bildirdi.
Kotil, KAAN'ın ilk uçuşu dolayısıyla sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Temel Kotil, paylaşımında, "Bugün gurur günümüz. KAAN'ımız 13 dakika havada kalarak 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştı. Bu yolda bizlerin yolunu açan Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'a ve KAAN'ımız için başından beri büyük özveriyle çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma ve ailelerine teşekkür ederim." ifadelerine yer verdi.
Türkiye dünyada 5. nesil uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, milli muharip uçak KAAN'ın ilk uçuşuna ilişkin,
"Milli muharip uçağımız KAAN'ın ilk uçuşu milletimize hayırlı olsun. Sadece 5'inci nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız. Başta TUSAŞ mühendislerimiz ve teknik ekiplerimiz olmak üzere projede emeği olan tüm firmalarımızı yürekten tebrik ederiz." dedi.
Test pilotu olmak için şartlar nelerdir?
Pilot lisansı alınmasına ilişkin kurallar, uçmak istediğiniz hava aracı tipine göre değişkenlik arz etmektedir. Seçiminizi uçaklar, helikopterler, planörler, çok hafif hava araçları, balonlar vb. hava araçları arasından yapabilirsiniz. Bazı lisanslar sadece Türkiye dâhilinde kullanılmak üzere kısıtlamaya tabi iken, bazı lisanslar ise size diğer ülkelerde uçma izni vermektedir.
Havayolları, pilot adaylarını işe almadan DLR olarak adlandırılan veya buna benzer testlerden geçirmektedir. Bu testlerden başarılı olmak için adayın görsel hafıza, duyu organları arasındaki koordinasyon, konsantrasyon, temel fizik kavramları, üç boyutlu düşünme, algılama hızı ve geçici bellek gibi kriterler ölçülmektedir. Bu özellikleriniz zayıf ise eğitimlerinizi tamamlasanız bile havayollarında pilot olarak istihdam edilebilmeniz mümkün gözükmemektedir.
Genel olarak pilot olmak 5 ana unsurdan oluşmaktadır:
1. Pilotluğa engel herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması
Genelde, ticari kullanım için Sınıf 1 Sağlık sertifikası gerekli olup, hususi kullanım için Sınıf 2 Sağlık sertifikası yeterli olacaktır. Karşılanması gereken standartlar Havacılık Sağlık Talimatı SHT-3 ile belirlenmiştir. Astım, diyabet ve renk körlüğü gibi durumlar pilotluğa engel sağlık problemleri arasındadır. Uçuş eğitimine başlamadan önce gerekli tıbbi şartları, Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneden alacağınız rapor ile kanıtlamanız gerekmektedir. Sağlık sertifikasının herhangi bir sebepten dolayı (örneğin, tıbbi uygunluktaki azalma) alınması, pilot lisansınızı ve ilgili lisansın imtiyazlarını geçersiz kılacaktır.
2. Teorik bilgi gerekliliklerinin karşılanması Bu husus, yer derslerinin tamamlanmasından ve belirli sayıda sınavlardan geçilmesinden oluşmaktadır (Söz konusu sınavların sayısı ilgili lisans seviyesine bağlı olarak değişkenlik arz etmektedir; örneğin, ATPL için 14 sınav gerekli görülmektedir.)
3. Uçuş eğitiminin tamamlanması Ticari ve Hususi Pilot Eğitimleri Genel Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Okulları (FTO) ve Üniversitelerimiz tarafından verilir.
4. Uçuş tecrübesi Bu husus, hava araçları tipine değişkenlik göstermektedir. Örneğin çok hafif hava aracı (microlight) hususi pilot lisansı için 30 saat uçuş tecrübesi yetebilirken ticari pilot lisansı için 200 saate kadar değişkenlik gösterebilmektedir.
5. Uçuş sınavının tamamlanması yetkilendirilen bir Kontrol Pilotu gözetiminde uçuş sınavının başarıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.