Jeff Bezos Amazon CEO'luğunu bırakacağını açıkladı
Amazon'un kurucu CEO'su Jeff Bezos'un 2021'nin üçüncü çeyreğinde koltuğunu Andy Jassy'e devredeceği açıklandı. Bezos şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütmeye devam edecek. Bezos 1995'te Amazon'u kurduğunda ilk yıllarda kar edemedi ancak sonradan küresel alışveriş piyasasını domine eden bir platform halini aldı.
Amazon, şirketin üst yöneticisi (CEO) Jeff Bezos'ungörevinden bu yılın üçüncü çeyreğinde ayrılacağını duyurdu. Amazon, 2020'nin son çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı.
Açıklamada, Bezos'un şirketin yönetim kurulu başkanı olarak kalmaya devam edeceği aktarılarak, Amazon'un üst yöneticiliğine Andy Jassy'nin geleceği kaydedildi.
Jeff Bezos kimdir?
Bezos bilgisayar ile tanıştığında 10 yaşındaydı. Okuluna bağışlanan teletype cihazına bağlı anaçatı bilgisayarı kullanabilmek için kullanım kılavuzunu tabiri caizse hatmetti. Bu Bezos’un genç yaşta programlamayı öğrenmesine imkan sağladı.
Bezos'un kariyeri
1986 ABD'nin en prestijli eğitim kurumlarından birisi olan Princeton Üniversitesi'nden mezun oldu.
1987'de ilk işine Fitel firmasında başladı. Aynı yıl teknoloji ve iş geliştirme müdür yardımcılığına terfi etti.
Daha sonra başkan yardımcısı asistanı olarak Wall Street'te bir yatırım bankası olan Bankers Trust Company'e geçti.
'İnternet çağını' gözüne kestirdi
Henüz emekleme döneminde olan internetin her yıl yüzde 2300 büyüyen bir pazar olduğu bilgisine ev sahipliği yapan makaleyi okuduktan sonra bu alanda yatırım yapmaya karar verdi. Bu fikrini projeye dökmesi ise yaklaşık 2 yılını alacaktı.
Fikrini projelendiren Bezos, Amazon fikrini o dönemde çalıştığı şirkete sundu. Ancak çalıştığı şirket bu projeden etkilenmemişti. Bezos bu projesi kabul edilmeyince istifa etti ve milyarderliğe giden yolda ilk adımını attı.
Amazon'un temellerini attı
16 Temmuz 1995 tarihinde hayata geçirilen Amazon'un kurucusu ve sahibi olan Bezos siteyi internet üzerinden kitap satmak amacı için kurduğunda 30 yaşındaydı.
Jeff Bezos daha sonra Amazon'u sadece kitap satan bir platform olmaktan kurtarıp küresel bir alışveriş sitesine çevirdi.
1997 yılında halka arz edilen Amazon beklentinin çok üzerinde ilgi ile karşılaştı. Bezos buradan sağladığı geliri Amazon'u büyütmek için kullandı. Amazon’un depolarını büyüttü ve sitenin yazılım altyapısını güçlendirdi.
2 yıl sonra yeni nesil girişimcilerden biri olarak gösteriliyordu. Aynı yıl Time dergisine kapak oldu. Amazon yıllarca kar edemedi. Ancak Bezos’un kurduğu şirket yatırımcıların da desteği ile pek çok sitenin battığı dot com balonundan yara almadan sıyrıldı.
Dijitale Kindle'ı kazandırdı
Alışveriş sitesi ilk karını açıkladığında takvimler 2001’i gösteriyordu. O yıl Amazon sadece 5 milyon dolar kar etti.2007’de piyasaya sürdüğü Kindle ile kitap okuma alışkanlıklarını dijitale taşıdı.
Uzay yatırımlarına ağırlık verdi
Son yıllarda yatırımlarını uzay teknolojilerine yapan Bezos Blue Origin isimli bir uzay şirketinin de sahibi. Jeff Bezos Blue Origin'e ciddi miktarda bütçe ayırmış durumda.
Bezos, uzaya bu denli yüklü para harcamasının sebebini, "Dünyayı ve insanlığı kurtarmak adına uzaya gitmek zorundayız, Bizden sonra gelecek olanların kaderi buna bağlı. Dünya küçük bir gezegen. Nüfus hızla artıyor. Buna bağlı olarak iklim değişiyor, çevre kirleniyor. Dünyayı mahvediyoruz" sözleriyle açıklamıştı.
- Temmuz 2018'de serveti 150 milyar dolara yükseldi. Bezos bu sayede Microsoft'un kurucusu Bill Gates'i geride bırakarak dünyanın en zengin insanı oldu. Bezos'un güncel kişisel servetinin 178 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.