Japonya'da şırınga krizi: 12 milyon kişi aşılanamayacak
Japonya, şırınga eksikliği nedeniyle planlanandan daha az kişiye COVID-19 aşısı yapılacağını açıkladı.
Ocakta hükümet her aşı şişesinin 6 doz sağladığı varsayımından yola çıkarak 72 milyon kişi için ABD üretimi Pfizer aşısından temin ettiklerini açıklamıştı. Ancak kullanımdan sonra şırıngada kalan aşı maddesi miktarını minimuma indiren özel şırıngalar kullanılmadan, bir şişeden ancak 5 doz elde edilebiliyor. Bu şırıngalardan yeterli miktarda bulunmaması nedeniyle yalnızca 60 milyon kişinin aşılanabilmesi söz konusu.
Sağlık bakanı Norihisa Tamura, salı günkü açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Independent Türkçe'nin haberine göre; Japonya'da kullanılan şırıngalar 5 doz kapasiteli. Elimizdeki 6 doz kapasiteli tüm şırıngaları kullanacağız fakat daha fazla aşılama yapılacağı için bu doğal olarak yetersiz kalacak.
Hükümet tıbbi araç gereç üreticilerinden gerekli özel şırıngaların üretiminin artırılmasını talep etti.
Yeni Komeito Partisi'nden Yoshinori Oguchi, hükümetin 72 milyon kişi için aşılama teminatı verirken her şırınganın 5 doz kapasitesi olduğunu göz önünde bulundurmuş olması gerektiğini belirtti.
"Anlaşma yapıldığında tek bir şişenin 6 doz için kullanılıp kullanılmayacağından tam olarak emin değildik" diyen bir bakanlık yetkilisiyse "Bunu doğrulamakta ağır kaldığımızı inkar edemeyiz" ifadelerini kullandı.
Japonya, Pfizer'dan sipariş ettiği aşı şişelerinin miktarında değişikliğe gitmezse, 120 milyon kişiye uygulayacağı doz sayısını yeniden gözden geçirecek.
Sağlık bakanlığındaki üst düzey bir yetkili, hükümetin Pfizer'la masaya oturup kendilerine fazladan ne kadar doz sağlayabilecekleri konusunda görüşeceğini belirtti.
Japonya'da henüz inceleme aşamasında olan Pfizer'ın ülkede kullanımının 15 Şubat'ta onaylanması öngörülüyor.
Hükümet, aşının güvenli olup olmadığını test etmek için 17 Şubat itibarıyla önce sağlık çalışanlarını aşılamayı planlıyor. Sonraysa 65 yaş ve üstü yaklaşık 36 milyon kişinin nisan itibarıyla aşılanması öngörülüyor.