'Japon beyin iltihabı' 64 Hintliyi canından etti
Hindistan'da 'Japon beyin iltihabı' salgını yaşanıyor. Dün 7 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 64'e yükseldi.
- Ocak ayından bu yana toplam 234 pozitif Japon ensefalit vakası rapor edildi. Vaka sayısının geçen 2 haftaya göre azaldığı, ölümlerin daha çok kırsal alanlarda gerçekleşmesi nedeniyle yetkililerin endişeli olduğu bildirildi.
Bir sağlık yetkilisinin, kırsaldaki hastaların ehil olmayan kişilerce tedavi edildiğini, hastaların uzman doktorlara görünmesinin salgınla mücadelede daha etkili olacağını söylediği aktarıldı.
Japon beyin iltihabı nedir?
Japon Ensefaliti (JE) de denen virüsün neden olduğu, sivrisinek ısırıklarıyla yayılan, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen akut beyin iltihabıdır.
Nasıl bulaşır?
Belirtileri neler?
Culex türü sivrisineklerin taşıdığı Japon ensefaliti virüsünün bulaştığı kişilerin yüzde 1'inde hastalık gelişiyor. Hastalığın ileriki seyirlerinde ani başlangıçlı baş ağrısı, yüksek ateş, oryantasyon bozukluğu, koma, titreme ve kasılma gibi belirtiler ile beyin iltihabı (ensefalit) oluşabiliyor.
Yolcular için risk oluşturuyor
- Bu amaçla:
- Uzun kollu gömlek, uzun pantolon, şapka gibi vücudu kapatacak giysiler giyin.
- Etken madde (örn:DEET) oranı yüksek sinek kovucu spreyler kullanın. Güneş koruyucu kullanacaksanız, ilkönce güneş koruyucu, üzerine sinek kovucu uygulayın.
- Klimalı ve korunaklı mekanlarda kalmaya özen gösterin.
Ateş, başağrısı şikayetleriniz varsa parasetamol grubu bir ağrı kesici alın, bol sıvı tüketin ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz hakkında hekiminizi mutlaka bilgilendirin.
Ne olmuştu?
Eyalette, geçen yıl 509 Japon ensefaliti vakası görülmüş, 94 kişi hastalık nedeniyle yaşamını yitirmişti.
Ensefalitin bir başka türü haziranda Bihar eyaletinde 152 çocuğun ölümüne yol açmıştı.