'İsyan ateşi' alevleniyor: Dünyanın dört bir yanındaki 18 gösteri hakkında bildiklerimiz
Kimi gelir dağılımdaki adaletsizliği kimi ise zamlara karşı oldu. Bazen ABD'li bir genç asker süngüsüne bir çiçek taktı bazen ise 'yıkılmaz' denen liderler arkasına bakmadan kaçtı. Binlerce kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi yaralandı. Dünya tarihinde eylemler hep vardı.
2019'da dünyanın dört bir yanında binlerce kişi de birçok nedenle sokaklardaydı. Küresel krizlere gebe olan bu eylemleri GZT olarak mercek altına aldık. Halkların sokağa inmesine bazen otoriter yönetim, yolsuzluk bazen ise hayat pahalılığı veya seçimlerdeki hileler bahane oldu.
Latin Amerika, Ortadoğu veya Uzakdoğu nerede olursa olsun sokaklara çıkmayı yeğleyen ve bir çözüm yolu arayanların yaktığı ateşe yakından bakalım.
Dünyanın farklı noktalarında yolsuzluk, gelir dağılımdaki adaletsizlik ve hayat pahalılığı gibi nedenler halkların sokaklara çıkmasına neden oldu.
Birçok protesto beraberinde şiddet ve yağmalamayı da beraberinde getirdi. Lübnan'da WhatsApp uygulamasına vergi getirilme girişimi Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri'nin istifasına uzanan bir sürecin başlangıcı oldu.
Irak'ta ise işsizlik ve yolsuzluk nedeniyle sokaklara dökülen halk yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine rağmen büyümeye devam ediyor.
Latin Amerika başta olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinde sokağa döküldü. Protestoların, yağma ve şiddet olaylarını de beraberinde getirdiği gösterilerde, şimdiye kadar onlarca kişi öldü, binlerce kişi yaralandı ve gözaltına alındı.
Küresel çapta birçok ayaklanma görülürken GZT 'isyan dosyasını' açıyor.