İstanbul'da seçimler tekrarlanırsa ilçe belediye başkanları için de oy kullanılacak mı?
31 Mart Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi'nin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen İstanbul’da oy sayımları devam ediyor. Büyükçekmece'deki iddialar nedeniyle seçimin tekrar edilmesi gündemin en önemli konusu olurken, seçimlerin tekrar edilmesi halinde, mazbatalarını alan 'ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar da yeniden seçime katılacak mı?' sorusunun yanıtını aradık.
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 11 gün geçmesine karşın İstanbul'da kazananın belirsizliğini koruması, AK Parti'nin Büyükçekmece'deki seçimin sonucunu etkilediğini belirtmesi ve İstanbul'daki seçimlerin iptal edilerek tekrarlanmasının talep edilmesi Türkiye'nin son günlerdeki en önemli gündem maddeleri oldu.
Büyükçekmece'de 11 bin 186 seçmenin usulsüz olarak kaydının yapıldığı ve mükerrer oy kullanıldığı iddia ediliyor.
İstanbul'da seçimin iptal edilerek 'tekrar' edilmesi halinde, 'seçimleri kazanan ve mazbatalarını alan ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar da yeniden seçime katılacak mı?' sorusu cevabını arıyor.
Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanun sorunun yanıtını bize veriyor.
Kanun’un 25’inci maddesinin ikinci bendi:
“Bir seçim çevresinde yapılan seçimin, seçim işlemleri sebebiyle iptaline karar verildiği takdirde, o seçim çevresinde yeniden seçim yapılır. İl seçim kurulu, seçimin iptaline dair kararı ilan ettiği gibi kararın kesinleşmesini müteakip o çevrede seçimin yapılacağını da derhal ilan eder...”
Eğer bir yenilemeye gidilecekse tek başına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı değil, 39 ilçe belediye başkanı, ilçe nüfuslarına göre sayıları 55’e kadar çıkan belediye meclis üyeleri ile 782 mahalle ve 152 köy muhtarının da seçimi de yenilenir.
Sadece belediye başkanı ve muhtar açısından bakarsak toplamda 974 kişi ile üç bine yakın belediye meclis üyesi de seçilmemiş sayılacak ve yeniden seçime girmesi istenecek.
Tecezzi etmeme kuramı nedir?
Bu aslında tek başına kanunun bir maddesinin kuralı da değil, hukukta var olan “tecezzi etmeme” kuramının bir gereği. Yani eğer bir olay olmuşsa, bir sakatlık gerçekleşmişse bütününe bakılır; o bütünden sakatlık parçalanıp, ayrılamaz.
Tek zarf sorunsalı
Bir beden geçersiz hale gelmişse ise diğer uzuvları da geçersizdir. Bu seçimde ayrı zarflar kullanılmadı, seçmen büyükşehirlerde 4 pusulaya işlem uyguladı.
Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeliğine mühür bastı, muhtarın da pusulasını alıp zarfa koydu ve bütün olarak attı.
Eğer iddia edildiği gibi fazla seçmen yazımı veya hayali seçmen üretimi söz konusu ise bu durumda bu seçmenler zarfı bütün halinde attığı için usulsüzlüğü de bütününe yapmış oldu.
Dolayısıyla eğer ki bir yenileme yoluna gidilecekse bunun tümünde olması gerekecek.