İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti

İsrail Şam'ın Mezzah kentine hava saldırısı düzenledi.
İsrail Şam'ın Mezzah kentine hava saldırısı düzenledi.

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da bir binaya düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye, yaralıların sayısı ise 11’e yükseldi.

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’ın batısındaki Mezzah’daki bir binaya düzenlediği hava saldırısında can kaybı arttı. Suriye basını, saldırıda hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye, yaralıların sayısı ise 11’e yükseldiğini aktardı.

İsrail basınında yer alan haberlerde, saldırının hedefinde İran ve desteklediği gruplardan gelen silahları Hizbullah'a ulaştırmakla görevli Hizbullah'ın 4400 numaralı biriminden üst düzey bir yetkili olduğu ifade edildi. Suriye basınında yer alan haberlerde ise saldırının hedefinde İran Devrim Muhafızları Ordusu üyelerinin olduğu öne sürülmüştü.

Saldırının düzenlediği binanın, İran Büyükelçiliğine birkaç yüz metre mesafede olduğu aktarıldı.

Suriye ve İsrail ilişkileri yıllardır karmaşık seyrediyor. Bu iki ülkenin ilişkileri doğrudan çok anılmasa da dolaylı olarak dünya siyasetini ekliyor. Son dönemlerde Suriye'nin biri iş insanı biri siyasetçi olmak üzere üst üste iki vatandaşını kaybetmesi iki ülke arasındaki dengeleri yeniden gündeme getirdi. Biz de bu iki ölümün arkasındaki güçleri, İsrail'in konumunu ve olası senaryoları konuştuk. Suriye, İsrail'i hiçbir zaman meşru bir devlet olarak tanımadı. Örneğin İsrail pasaportlarını Suriye topraklarına giriş için yasal olarak geçerli olarak kabul etmedi. İsrail de Suriye'yi düşman bir devlet olarak görüyor ve genel olarak vatandaşlarının oraya seyahat etmesini yasaklıyor. Diplomatik ilişkilerin eksikliği ve sürekli savaş hali doğrultusunda, İsrail ile Suriye arasında neredeyse hiç ekonomik veya kültürel bağ yok. Suriye, Arap Birliği'nin İsrail boykotuna da aktif olarak taraf. İki ülke arasındaki ilişkilerin ana hatlarının başında 1948'te gerçekleşen Arap-İsrail Savaşı geliyor. Savaşın başlangıcının dayanağı ise İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi.Bağımsızlık ilanının ardından Suriye de dahil olmak üzere Arap ülkeleri İsrail'e savaş açıyor. Bu savaş sonucunda Arap ülkeleri yeniliyor ve İsrail, bağımsız bir devlet olarak uluslararası arenada görünür oluyor.
Tabi gerginlik burada bitmiyor. Bir de 1967'de gerçekleşen Altı Gün Savaşıları var. İsrail bu süreçte, Suriye'nin Golan Tepeleri bölgesini işgal ediyor ve o zamandan bu yana bölgeyi kontrol ediyor. İsrail'in istihbarat faaliyetleri ve Suriye gündeminde olanlar, Ortadoğudaki ilişkileri etkileyecek. İki ülkenin politikaları sınır ülkelerinin de kaderini belirleyebilir nitelikte.
Saldırılar duracak mı? Bu ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >