İsrail hükümetinden kenevir açılımı: İhracata onay geldi

Arşiv
Arşiv

İsrail hükümeti, tıbbi amaçlarla kullanılmak üzere kenevir ihracatı yapılmasına onay verdi. Altı ay içerisinde başlaması beklenen kenevir ihracatının İsrailli üreticiler için "yeni bir pazar oluşturması" hedefleniyor.

İsrail hükümeti, pazar günü yapılan kabine toplantısından tıbbi amaçlarla kullanılan kenevirin ihracat kalemleri arasına alınmasına onay verdi. İhracatın altı ay içerisinde başlaması bekleniyor.

İsrail meclisi, söz konusu yasayı Aralık ayında kabul etmişti. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için kabinenin onayı gerekiyordu.
İsrail meclisi, söz konusu yasayı Aralık ayında kabul etmişti. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için kabinenin onayı gerekiyordu.

239 milyon euro ek vergi geliri beklentisi

Kenevir ihracatının İsrailli üreticiler için "yeni bir pazar oluşturması" hedefleniyor. İsrail Ekonomi Bakanlığı, kenevir ihracatının ülkede tarıma, araştırmaya, üretime ve istihdama katkı sağlayacağı tahmininde bulunuyor.

  • Medyada yer alan haberlere göre, İsrail hükümeti ayrıca yasal kenevir ürünlerinin ihracatının yaklaşık bir milyar şekel (239 milyon euro) ek vergi geliri sağlayacağını tahmin ediyor.

Kenevir İsrail’de tıbbi amaçlarla kullanılıyor

İsrail ülke genelinde tıbbi amaçlarla kullanılan kenevirin üretimi ve bu konulardaki araştırmalar konusunda dünya genelinde iyi bir konuma sahip.

 Tıp dünyasında kenevir ürünlerinin ağrı kesici özelliğinden de faydalanılıyor.
Tıp dünyasında kenevir ürünlerinin ağrı kesici özelliğinden de faydalanılıyor.

Kenevir İsrail'de sara, parkinson ve crohn hastalığı gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Almanya’da da yasallaşmıştı

Almanya'da da 2017 yılından bu yana kenevirin tıbbi amaçlarla kullanılması yasal. Almanya bugüne kadar ilaçlar için gerekli olan keneviri Hollanda veya Kanada'dan temin ediyordu.

Dünya genelinde kenevir ticaretinde patlama yaşanması bekleniyor.
Dünya genelinde kenevir ticaretinde patlama yaşanması bekleniyor.

Amerikan araştırma şirketi BDS Analytics'in tahminlerine göre, yasal kenevir piyasasının hacmi 2018'de 10 milyar euronun üzerine çıktı, 2022'de ise bu meblağ 28 milyar euroya ulaşacak.

Türkiye'de de yerli kenevir üretimi 19 ilde yasallaştı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karara göre Türkiye’nin 19 ilinde izin alınması şartıyla kenevir üretimine izin verilmişti.

Karar Resmi Gazete’de yayaımlanan karara göre izinli kenevir yetiştiriciliği şu illerimizde yapılacak.

  • Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum,İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu,Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçeleri

Fakat Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine belirtilen bölgeler dışında da izin verilebilecek.

İhtiyaç hallerinde yetiştiricilik bölgelerini azaltmak veya çoğaltmak için Bakanlık yetkili kılındı. Bu kapsamda, Bakanlık yeni yetiştiricilik bölgeleri ihdas edebileceği gibi mevcut yetiştirme bölgelerini de iptal edebilecek.

Yetiştiricilik izni en fazla üç yıl geçerli olacak

Kenevir yetiştiriciliği için başvuruda, çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine ilişkin taahhütname verilmesi gerekiyor.

  • Yönetmeliğe göre yetiştiricilik izni; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlara yönelik başvurularda en fazla bir üretim dönemi, bilimsel araştırmalar için yapılan başvurularda proje uygulama süresi dikkate alınarak en fazla üç yıl geçerli olacak.

Ayrıca, Bakanlığın il veya ilçe müdürlükleri teknik personelince izin verilen yerler kenevirin ekiminden hasada kadar en az ayda bir defa kontrol edilecek.

Kenevirin faydaları neler?

Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.

Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda…

Kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilir, ağaç 3 kere…

Dönüşümlü ziraatta uygun yaz bitkisidir, dünyanın her yerinde kolaylıkla yetişir.

Çok az suya ihtiyaç duyar.

Kendisini böceklerden korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıdır. Yani kenevirle yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşsa tarım ilacı sektörüne de gerek kalmaz.

Tüm petrokimya ürünleri yenilenebilir olarak kenevirden daha ucuza üretilebilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >