İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş kabinesini feshetmesi ne anlama geliyor?

​İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu
​İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

Daha önce savaş kabinesinde tartışılan konular artık güvenlik kabinesinde tartışılacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun altı üyeli savaş kabinesini feshetti. Kabine, 7 Ekim'de savaşın başlangıcında kurulmuştu.

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot'un istifasının ardından Başbakan Netanyahu, savaş kabinesini feshettiğini açıkladı. Gantz ve Eisenkot, Netanyahu'nun Gazze savaşı için bir strateji oluşturmadaki başarısızlığı nedeniyle geçen hafta kabineden ayrılmıştı.

Başbakan, koalisyonunun milliyetçi-dindar ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil olma talepleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Peki şimdi ne olacak?

Daha önce savaş kabinesinde tartışılan konular artık güvenlik kabinesinde tartışılacak. Ancak operasyonlarla ilgili hassas kararlar Savunma Bakanı Yoav Gallant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve savaş kabinesinde gözlemci olarak görev yapan Shas Partisi Başkanı Aryeh Deri'nin yer alması beklenen daha küçük bir danışma forumunda ele alınacak.

İsrail'in önde gelen ana akım gazetelerinden Haaretz, Netanyahu'nun kabineyi feshette kararının esas olarak Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi bakanların kabineye dahil edilmesini engellemeyi amaçladığını yazdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >