İsrail Başbakanı Netanyahu'dan tartışmalı yargı reformuna 'mola' kararı
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı reformuna karşı protestolar haftalardır sürüyor. Tel Aviv başta olmak üzere Batı Kudüs, Hayfa, Netanya, Birüssebi, Rehovot gibi kentlerdeki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı. Son olarak İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, bir 'mola vererek' karşıt görüşler arasında denge kurmaya çalıştığını açıkladı.
NBC kanalında yayımlanan 'Meet the Press' programında konuşan Netanyahu, 'her demokrasi gibi İsrail'de de uzlaşı konusunda zorluklar olabildiğini' belirtti.
Netanyahu, ülkesinde geniş çaplı protestolara neden olan tartışmalı yargı reformunu savundu ve bir mola vererek, 'karşıt görüşler arasında denge kurmaya' çalıştığını kaydetti.
İsrail demokrasisinin güçlü olduğunu savunan Netanyahu, diğer yandan ülkesinin siyaseten 'bölünmüş bir ülke' olduğunu kabul etti.
Netanyahu, yargı reformunun kendisine yöneltilen suçlama ve davaları etkilemeyeceğini kaydetti.
ABD Başkanı Joe Biden'ın yargı reformuyla ilgili endişelerinin iki ülke ilişkilerine etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili soruya Netanyahu, 'Hayır' yanıtını verdi ve Biden'ın İsrail'in büyük bir dostu olduğunu ve 'arkadaşlar arasında anlaşmazlıklar olabileceğini' ifade etti.
Netanyahu, ABD'nin İsrail'in vazgeçilmez ve açık ara en iyi müttefiki olduğunu düşündüğünü belirterek, "Karşılıklı işbirliğimiz birçok Amerikalı ve İsraillinin hayatını kurtarıyor." dedi.
İsrail Başbakanı, Mossad üst düzey yetkililerinin yargı reformuna karşı protestoları teşvik ettiği iddialarını yalanlayarak, bunun bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve Mossad, ordu ve güvenlik teşkilatlarının kendisiyle el ele çalıştığını bildirdi.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı protestolar 15. haftasında
Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestoların 15’inci haftasında yine meydanlara indi.Başta Tel Aviv olmak üzere Batı Kudüs, Hayfa, Netanya, Birüssebi, Rehovot gibi kentlerdeki gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.
İsrail’in Kanal 12 televizyonuna göre, Tel Aviv’deki gösterilere 115 bin kişi katıldı.
Gösterilerde, İsrail'in siyaset, yüksek bürokrasi, sanat ve iş dünyası gibi farklı kesimlerinden isimler de yer aldı.
Kaplan Caddesi'nde kurulan sahnede, İsrail’in farklı kesimlerinden konuşmacılar, hükümetin yargı düzenlemesine karşı demokrasi vurgusunda bulunan konuşmalar yaptı.
Ellerinde İsrail bayraklarıyla sık sık 'demokrasi' sloganları atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren dövizler taşıdı.
Gösterilerin yapıldığı alana, Netanyahu aleyhinde İngilizce 'Suç Bakanı' (Crime Minister) yazılı pankartlar asıldı.
Alanda her hafta dev bir pankart açılarak o haftaki gösteriler için belirlenen bir ana slogana yer verilirken, bu haftaki pankartta 'Özgür kalacağız' sloganı kullanıldı.
Batı Kudüs'teki binlerce gösterici de yargı düzenlemesini Cumhurbaşkanlığı Konutu önünde toplanarak protesto etti.
Aşırı sağcı Bakandan karşıt gösteri
Netanya kentindeki gösterilere yaklaşık 30 bin İsrailli katılırken, eski Başbakan ve ana muhalefet lideri Yair Lapid’de buradaki gösterilerde yer aldı.
Söz konusu şehirdeki protestolara yakın bir noktada, hükümet koalisyonunun aşırı sağcı ortağı ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in öncülüğünde hükümet yanlısı karşıt gösteri düzenledi.
Hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesinin en katı savunucularından olan Ben-Gvir, diğer bazı koalisyon üyeleriyle Netanya'daki Poleg Kavşağı’ında düzenlenen gösteriye katıldı.
Karşıt gösterinin, muhalefet lideri Yair Lapid'in katıldığı protestolara yakın bir alanda olması nedeniyle, İsrail polisi, protestocular arasında çatışma çıkmasını önlemek için ek güvenlik gücü sevk etti.
Ertelenen yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu 'yargı reformu', Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.
Başbakan Netanyahu 27 Mart'ta, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.
Ancak hükümetin, ertelediği düzenlemeyi mayıs başında yine Meclis’e getirmesi bekleniyor.