İran'ın yeni cumhurbaşkanı kim olacak?

İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanacak?
İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kim kazanacak?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında yaşamını yitirmesinin ardından halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere yeniden sandığa gidecek.

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, adayların yeterli oy alamaması üzerine ikinci tura kaldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından cumartesi yapılan açıklamaya göre, seçimlere 62 milyon seçmen için 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplamda 24 milyon 535 bin 185 oy kullanıldı.

1979'dan bu yana seçimlere en düşük katılım

Resmi kaynaklar, seçimlere katılım oranını yüzde 40 olarak açıkladı. Bu durum, 1979 yılında gerçekleşen İran İslam devriminden bu yana ülkede en düşük katılım oranı olan cumhurbaşkanlığı seçimleri olarak tarihe geçti.

Seçimlerde yarışan adaylar arasında reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi bulunuyordu.

Pezeşkiyan 10 milyon 415 bin 191 oy alarak oyların 42,5'ini elde etti. Reformist Pezeşkiyan birinci sıraya yerleşirken oyların 9 milyon 473 bin 298'ini alarak yüzde 38,6 oranında oy alan Celili ise ikinci sırada yerini aldı.

Böylece her iki aday da yüzde 50 barajını geçemedi. İran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların yüzde 50+1 oy oranına ulaşılamaması durumunda seçimlerin ikinci turuna gidildiği biliniyor.

Seçimlerde en yüksek oy oranını alan Pezeşkiyan ve Celili, 5 Temmuz'da düzenlenecek ikinci turda ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

Uzmanlar, Pezeşkiyan'ın Batı ile daha iyi ilişkiler istediğini muhafazakar adaylardan Celili'nin ise cumhurbaşkanı olması durumunda Batı ile daha mesafeli bir yaklaşıma sahip olabileceğini belirtiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >