İran: İsrail saldırısı karşısında Hizbullah'ı 'tüm imkanlarla' destekleyeceğiz

Arşiv
Arşiv

İran Dini Lideri Ali Hamaney'in dış politika danışmanı Kemal Harrazi, İsrail'in Hizbullah'a geniş kapsamlı bir saldırı başlatması halinde Hizbullah'ı desteklemek için "her yolu" kullanacaklarını açıkladı.

İran Dini Lideri Ali Hamaney'in dış politika danışmanı Kemal Harrazi, İsrail'in Lübnan'a geniş kapsamlı bir saldırı başlatması halinde ülkesinin vereceği karşılık hakkında açıklamalarda bulundu.

Harrazi Financial Times'a (FT) yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan Hizbullahı'na tam ölçekli bir saldırı başlatması durumunda "tüm imkanlar" dahilinde Hizbullah'ı destekleyeceklerini söyledi.

İsrail'in güçlü bir saldırısı halinde bölgede İran tarafından askeri ve siyasi yönden desteklenen diğer silahlı gruplarında Hizbullah'a destek sağlayacağını belirten Harrazi, yine de bölgesel bir savaşa sıcak bakmadıklarını dile getirdi.


Harrazi ABD'nin İsrail'e bölgede gerilimi tırmandırmaması konusunda baskı yapması gerektiğini ifade ederken "Savaşın tüm bölgeye yayılması ve İran da dahil tüm ülkelerin buna dahil olma ihtimali mevcut. Böylesi bir durumda Hizbullah'ı tüm imkanlarla desteklemekten başka seçeneğimiz olmaz." diye konuştu.

İran Dini Lideri Ali Hamaney'in danışmanı Harrazi ayrıca FT'ye yaptığı konuşmada "Savaşın yayılması ne ABD'nin ne de İran'ın çıkarına." dedi.

İsrail-Hizbullah savaşı ihtimali

İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana Lübnan-İsrail sınırında yaşanan çatışmaların şiddetlenmesi ve İsrail'in son dönemde Lübnan'a yönelik "büyük bir saldırıya yönelik operasyonel planları onayladığını" açıklamasının ardından bölgede çatışmaların büyümesi endişesi artıyor.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullah’ı ile çatışıyor. İsrail ile Lübnan arasında 'Mavi Hat' olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

Son olarak İsrail ordusu, 18 Haziran'da Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığını duyurdu, Hizbullah da Tel Aviv’in kritik tesislerinin konumlarının ve fotoğraflarının yer aldığı videolar yayınladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada İsrail ordusunun Hizbullah'la herhangi bir savaş durumunda Lübnan'ı taş devrine döndürme kapasitesine sahip olduğunu söylemişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >