Irak'ta şiddetli protestolar: Başbakanlık ofisine yürüdüler
Irak’ta işsizlik, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzluklar gerekçe gösterilerek sokaklara çıkan protestocular Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin Ofisi’nin yer aldığı Allavi semtine yürüdü. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi.
Irak'taki hükümet karşıtı protestocular, dün başkent Bağdat'taki Başbakanlık ofisine ve devlet televizyonuna yürümek istedi. Güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi.
Yaklaşık 10 gündür Yeşil Bölge’ye girmeye çalışan protestocular yeni bir hamle yaptı. Başkentin göbeğindeki Tahrir Meydanı’nda toplanan protestocular Başbakan Adil Abdülmehdi’nin Ofisi’nin yer aldığı Allavi semtine ve Bağdat müzesine giden yolları kapatarak ofisi kuşatma altına almaya çalıştı.
Yeşil Bölge nedir?
Sokaklarda lastik yakarak ani hamle yapan protestoculara güvenlik güçlerinin müdahalesi çok sert oldu. Protestocuları dağıtmak için güvenlik güçlerinin ateş açması ve gaz bombası kullanması sonucu 5 kişi hayatını kaybederken 30’dan fazla kişinin yaralandığı bildirildi.
Irak'ı 2003 yılında işgal eden ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri Bağdat'a ayak basmasıyla birlikte halk "Yeşil Bölge" adıyla tanışmaya başladı.
Başkent Bağdat'ın merkezinde yer alan Yeşil Bölge, Irak işgalinin ardından 2003'te uluslararası koalisyon güçleri tarafından oluşturulmuştu. Yaklaşık 10 kilometrelik alanı kapsayan ve Bağdat'ın Karh bölgesindeki Dicle Nehri'nin batı yakasında yer alan bölge, ülkenin askeri olarak en korunaklı yerlerin başında geliyor.
Irak'ın en yoğun askeri ve güvenlik önlemlerinin alındığı bölge de ABD ve İngiltere gibi ülkelerin yanı sıra birçok yabancı ülke temsilciliği, askeri ve hükümet binaları da bulunuyor.
Aşırı güvenlik önlemleri nedeniyle 16 yıl boyunca vatandaşlar kolayca bölgeye giremedi. Ancak bölgeye içeride çalışanlar çıkartılan özel kimlik kartlarıyla girebiliyordu. Yoğun güvenlik önlemlerine rağmen, burası çok sayıda füze ve havan topu saldırısına maruz kaldı.
Başbakanlık Yeşil Bölge dışına çıkmıştı
Irak Başbakanı Abdulmehdi, 2003 sonrası gelen başbakanlardan farklı olarak, göreve geldikten sonra Başbakanlık Ofisi'ni Yeşil Bölge'nin dışına taşımıştı. Başbakan, açıklamalarında da bölgenin tamamen halka açılacağını sık sık vurgulamıştı. Abdulmehdi, haftalık Bakanlar Kurulu ve basın toplantılarını da bölge dışındaki binada gerçekleştiriyor.
Fransız haber ajansı AFP, "aşırı güç kullanımı" eleştirileri altında olan polisin Bağdat'ta protestoların yeniden başladığı 24 Ekim'den beri göstericilere ilk kez gerçek mermi kullandığını yazdı.
Irak Sağlık Bakanlığı, Bağdat'taki hükümet karşıtı gösterilerde 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 35 kişinin yaralandığını açıkladı. Ölenlerden birinin bir polis yetkilisi olduğu iddialar arasında.
Kerbela'daki protestolarda 18 kişi ölmüştü
Pazar gecesi Irak güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu Şiilerin kutsal kenti Kerbela'daki İran Konsolosluğu önündeki şiddetli protestolarda en az 18 kişi hayatını kaybetmişti. Protestocular binaya havai fişek atmış, İran bayrağını da ele geçirmeye çalışmıştı.
Masked gunmen opened fire on protesters in the holy city of Karbala, Iraq. At least 18 people are dead, with hundreds wounded from the attack on Tuesday.
— Bloomberg TicToc (@tictoc) October 30, 2019
200+ people have been killed since anti-government protests started this month pic.twitter.com/9jC0CuywSn
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Erbil'de
Ülkedeki protestolar sürürken siyasetçilerin krizi atlamak için yaptıkları fikir alışverişi de devam ediyor.
Protestocuların taleplerinin arasında ülkenin anayasasının değiştirilmesinin olması ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından endişeyle karşılandı.
Kürtlerin anayasadaki değişiklikleri endişesini görüşmek için Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih IKBY’nin başkenti Erbil’e geldi. Erbil Uluslararası Havalimanı’nda IKBY Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılanan Salih’in, IKYB yetkilileri ile anayasada yapılması planlanan değişliklerin yanı sıra ülkedeki son gelişmeleri ele alması bekleniyor.
Irak'taki protestocuların İran'a öfkesinin nedeni ne?
Haber ajansları, Iraklı protestocularının öfkesinin artan bir şekilde İran üzerinde yoğunlaşmaya başladığını, bunun nedeni olarak da Tahran'ın Irak'taki hükümet, Şii politik fraksiyonlar ve paramiliter gruplarla yakın ilişki içerisinde olmasını gösteriyor.