İnsülin direnci hangi hastalıkların davetiyecisi?

Arşiv
Arşiv

Ne yapsa bir türlü kilo veremeyen, sürekli uykusu gelen veya aç kalamayan insanların bu yakınmalarının arkasında insülin direnci olabilir. Peki insülin direnci nedir, tedavisi mümkün müdür? Tüm detayları sizler için derledik.

Birçok sağlık probleminin temelini oluşturan insülin direnci hem Türkiye’de hem de dünyada oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.

İnsülin direnci nedir?

Karbonhidratlı gıdalar yedikçe vücudumuz bu gıdaları dengelemek için insülin ismini verdiğimiz bir hormon salgılar. Bu hormon da kandaki şekeri hücreye sokar. Çok fazla şeker tüketimi organlara zarar vermeye başladığında bu zararın azaltması için insülin direnci oluşur.

İnsülin direnci oluşturamayan o dört organ

1. Gözler

2. Sinirler

3. Cinsel organlar

4. Böbrekler

İnsülin direnci hangi hastalıklara sebep olur?

İnsülin direnci olan kişilerin hastalıklara maruz kalma ihtimali ve sıklığı artar. Hatta insan hayatını sınırlandıran kronik rahatsızlıklara dahi sebep olabilir. İnsülin direnci gelişen kişilerde Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp hastalıkları, uyku apnesi, alzheimer ve karaciğer yağlanması gibi çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir.

İnsülin direnci nasıl tedavi edilir?

İnsülin direncini tedavi etmenin en etkili yollarından biri, yaşam tarzını değiştirmek ve vücut ağırlığının normal seviyelere getirilmesidir. Bu değişiklikler yapıldığında diyabet gelişiminin önüne geçilebilir. Fakat bunlarla birlikte insülin direncinin yol açtığı rahatsızlıklar için doktorun uygun göreceği ilaç tedavisi de gerekebilir. Bunlara ek olarak;

Günlük aktivitelerin arttırılması

Düzenli yürüyüşler yapılması

Lifli besin tüketiminin arttırılması

Gazlı ve şekerli içeceklerin tüketiminin azaltılması insülin direncini kırmanın etkili yollarından bazıları.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >