İngiltere'nin ilk kadın Başbakanı Thatcher’a neden ‘Demir Leydi’ deniyordi?
İngiltere tarihinin ilk ve en uzun süre görevde kalan Başbakanı olan Margaret Thatcher, 'Demir Leydi' şeklinde nitelendirildi. Peki ama neden?
Birleşik Krallık tarihinin ilk kadın başbakanı olan Thatcher, 1979’dan 1990 yılına kadar katı politikalarıyla ülkeyi yönetti. Ekonomik sıkıntılardan sonra göreve gelerek İngilizler için krizden kurtulmanın umudu oldu.
Devlete ait olan tesis ve fabrikaları özelleştirmekle başladı. Sendikalarda önemli reformlar yaptı. Neredeyse sosyal harcamaların musluğunu kapattı. Ancak ne yaparsa yapsın işsizliğin artışını durduramadı.
Tırnaklarını göstererek dış politika yürüten Thatcher, en yakın dostlarından dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Reagan ile Sovyetler Birliği’ne dünyayı dar etme yemin etmişlerdi. Bu nedenle Sovyetler tarafından hiç sevilmedi.
Peki Margaret Thatcher’a neden ‘Demir Leydi’ dendi?
İkinci Dünya Savaşı’nın bitmesinin ardından ABD ve Sovyetler Birliği liderliğinde oluşan Doğu ve Batı Bloku, Soğuk Savaşı beraberinde getirdi. Ülkelerin diplomasiden uzak, gözü kara bir politika yürütmesiyle karşılık bulan bu dönemde, olası bir savaşı nükleer silahların varlığı engelledi.
İşte Soğuk Savaş’ın son döneminde geldi Thatcher. Komünizm karşıtı, gelenekçi ve uzlaşma karşıtıydı. Her demecinde ve dış politikaya dair her konuşmasında Sovyetler Birliği’ni hedef aldı.
1976 yılında Sovyetler Birliği'nin baskıcı politikalarını eleştirdiği bir konuşması nedeniyle bir Sovyet gazetesi Margaret Thatcher’dan "Demir Leydi" olarak bahsetti. Daha sonra bu niteleme kendi ülkesinde de yayıldı. Bazı İngilizler, bu nitelemeyi kullanmalarının nedeni olarak Thatcher’ın demir madeninde çalışan işçilere karşı yürüttüğü sert politikaların etkili olduğunu söylüyor.