"İngiltere ekipmanları iade edecek" iddiasına Türk ve İngiliz makamlarından jet yalanlama
Türkiye'nin 7 Nisan'da İngiltere'ye 100 bin tulum, 100 bin cerrahi maske ve 50 bin adet N95 maske hibe etmesinin ardından İngiliz basınında konuyla ilgili ortaya birçok iddia atıldı. BBC ve Guardian gibi ünlü yayın kuruluşlarının, İngiltere'ye gönderilen sağlık ekipmanlarının kalite testlerini geçmediğini ve Türkiye'ye iade edileceğini yazmasının ardından Türk ve İngiliz makamları konuyu kesin bir dille yalanladı.
İngiltere'nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için Türkiye'den ithal ettiği tıbbi malzemeleri iade edeceği iddiasını ilk olarak Sağlık Bakanlığı yalanladı. Türkiye'nin hibe ettiği ve yine devamında tedarik ettiği ürünlerin tamamına ait CE ve ISO sertifikaları İngiliz tarafına önceden ibraz edildiğinin belirtildiği açıklamada, tüm ürünlerin National Health Services (NHS)’in onayının ardından İngiltere’ye gönderildiği anımsatıldı. Ayrıca söz konusu haberlerden sonra tekrar NHS ile irtibata geçildiği ve İngiliz yetkililerin ekipmanlarda sorun olmadığını teyit ettiği belirtildi.
İngiliz büyükelçi de yalanladı
Twitter'dan bir açıklama yapan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, ülkesinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için Türkiye'den ithal ettiği 400 bin adet tıbbi malzemeyi iade edeceği iddiasını yalanladı.
Türkiye’den yollanan kişisel koruyucu ekipmanların kullanılamaz halde olduğuyla ilgili Birleşik Krallık medyasında yer alan haberlerin doğru olmadığını ve Birleşik Krallık hükümetinin, Türkiye'ye müteşekkür olduğunu belirten Büyükelçi Chilcott, "Özel bir tedarikçiden alınan az sayıda cerrahi önlük testi geçemedi ancak aynı tedarikçiden daha çok cerrahi önlük testi geçmiş bulunuyor ve Birleşik Krallık Sağlık Sistemi için kullanıma uygun durumdadır." dedi.
İngiliz Hükümet Sözcüsü: Onay aldılar
İngiliz Hükümet Sözcüsü de yaptığı yazılı açıklamada, İngiliz medyasında yer alan "Türkiye'den, İngiltere'ye gönderilen koruyucu giysilerin standartlara uygun bulunmadığına" yönelik haberleri yalanlamış, Türkiye'den özel bir firmadan sipariş edilen 400 bin koruyucu giysiden bir kısmının İngiltere'deki testlerden geçememiş olsa da çoğunun testleri geçerek kullanılma onayı aldığı ifade edilmişti.
Dışişleri Bakanlığı, İngiltere'ye çağrıda bulunmuştu
İngiliz makamlarının açıklamalarından önce "Resmi anlamda bize intikal etmiş hiçbir bilgi ve veri yok." diyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, İngiltere'nin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için Türkiye'den ithal ettiği 400 bin tıbbi malzemeyi iade edeceği iddiasını yalanlayarak, İngiliz yetkililere de bu iddiaları en kısa sürede yalanlamaları çağrısında bulunmuştu.
Kıran, İngiltere'ye yardımın hem NATO ittifakı hem de bu ülkeyle olan tarihi dostluk çerçevesinde yapıldığını belirterek, söz konusu haberlere tepki göstermişti:
"Türkiye'nin sattığı veya hibe ettiği tıbbi malzemelerde hiçbir sorun yok. Bunların hepsi uluslararası standartlara uygundur. İnanıyoruz ki İngiliz yetkililer de bunu en kısa sürede düzeltecektir, düzelteceklerini umuyoruz en azından. Zira Türkiye ve İngiltere'nin bu ittifakını, dayanışmasını gölgelemeye kimsenin hakkı yok. Böylesine mesnetsiz haberlerle de bu dayanışmayı gölgelemek kimsenin hakkı olamaz."
İngiltere'ye yapılan hibenin toplamda 400 bin ekipman adedini bulmadığını aktaran Kıran, "Bu iddia şuradan kaynaklanmış olabilir; İngiliz dostlarımız daha önce Sağlık Bakanlığımızın ve bizim bilgimiz dışında Türkiye'den bir firmayla 400 bin önlük için anlaşmıştı. Şuradan kaynaklanmış olabilir ki bu 400 bin ekipmanı da bu firmadan almadıklarını, ihraç etmediklerini anlıyoruz." dedi.