İngiltere, Brexit 'B Planı' oylamasına kilitlendi
İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentodan güvenoyu almasıyla birlikte muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmeye başladı. İngiltere'de hükümetin Brexit konusundaki "B Planı" 29 Ocak'ta parlamentoda oylanacak. Brexit krizinin devam ettiği ülkedeki son gelişmeleri mercek altına aldık.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in 18 ay süren müzakereler sonucunda AB liderleriyle geçen Kasım'da imzaladığı tarihi anlaşma, parlamentoda Salı akşamı 202'ye karşı 432 oyla reddedilmişti. Bu sonucun ardından ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in girişimiyle hükümet hakkında güven oylamasına gidilmesine karar verilmişti.
Erken seçim ihtimali ortadan kalktı
Theresa May hükümeti, Brexit anlaşmasının parlamentodan geçmemesinin ardından yapılan güven oylamasını 306’ya karşı 325 oyla kazandı. Hükümetin güvenoyu almasıyla birlikte ülkede erken seçim ihtimali de rafa kalkmış oldu.
İngiltere Parlamentosu'nda, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecine (Brexit) yönelik olarak 29 Ocak Salı günü yeni bir oylama yapılacağı açıklandı. May, "B Planı"nı Pazartesi günü açıklayacak.
May, muhalif partilerin liderleriyle görüşmeye başladı
İngiltere Başbakanı Theresa May hükümetinin Çarşamba akşamı güvenoyu almasının ardından tüm muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmek istedi ve görüşmelere başladı.
Ancak ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, May ile görüşmek için, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğini devre dışı bırakmasını şart koştu.
İşçi Partisi gibi ilk etapta İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğinin devre dışı bırakılmasını isteyen Liberal Demokrat Parti'nin lideri Vince Cable ise May ile görüştü.
4 parti ikinci bir referandum talep ediyor
İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ve (Galler'in bağımsızlığını savunan) Plaid Cymru'nun Avam Kamarası'ndaki liderleri ile Yeşil Parti'nin tek milletvekili de May ile bir araya geldi.
SNP, Liberal Demokrat Parti, Plaid Cymru ve Yeşil Parti her halükarda ikinci bir Brexit referandumu istiyor.
SNP, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğinin devre dışı bırakılmasının yanı sıra, Başbakan May'in, Brexit sürecini başlatan Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleme koyma sürecini uzatma ve ikinci Brexit referandumuna gitme ihtimallerini de değerlendirmesini talep ediyor.
İktidardaki Muhafazakar Parti'nin azınlık hükümeti Salı günü, dışardan destek veren ve mevcut Brexit anlaşmasına karşı çıkan Kuzey İrlanda'nın muhafazakar Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle 306'ya karşı 325 oyla güvenoyu almıştı.
Brexit anlaşması reddedilmesi ülkede piyasaları nasıl etkiledi?
İngiltere Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını reddetmesi sonrası İngiliz Sterlini değer kazandı. Piyasalar, anlaşmanın büyük farkla reddedilmesini, ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma sürecinin ertelenmesi ihtimalini artırması dolayısıyla olumlu karşıladı. Bundan sonra piyasalar, Brexit sürecindeki gelişmelere paralel olarak hareket edecek.
Oylamanın yapıldığı Salı günü, İngiliz Sterlini gün içinde Amerikan Doları'na karşı yüzde 1 değer kaybetmişti. Ancak oylamanın ardından sterlinin dolara karşı kayıplarını geri kazandığı görüldü.
Ne olmuştu?
Birleşik Krallık, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52'lik sonuçla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almıştı.
İngiltere Başbakanı Theresa May'in 18 ay süren müzakereler sonucunda AB liderleriyle geçen Kasım'da imzaladığı tarihi anlaşma, parlamentoda Salı akşamı 202'ye karşı 432 oyla reddedilmişti.
Bu sonucun ardından ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in girişimiyle hükümet hakkında güven oylamasına gidilmesine karar verilmişti.
May'in uzlaşı sağlayamaması hâlinde, Birleşik Krallık 29 Mart'ta hiçbir anlaşma olmadan AB'den ayrılma ve ekonomistlere göre bu nedenle kendini büyük bir kaosun içinde bulma riskiyle karşı karşıya.