II. Dünya Savaşı'ndaki ağır yenilgiden dünyanın 8. büyük ordusuna: Japonya
2. Dünya Savaşında ağır bir yenilgi alan Japonya, ilk kez Japon Kongre'sine Savunma Genel Müdürlüğü'nün bakanlık düzeyine çıkarılmasıyla ilgili yasa tasarısını 2006 yılında sundu. 15 Aralık 2006 yılında resmi olarak Japon Savunma Bakanlığı kurulurken, 2. Dünya Savaşı'yla birlikte Japonların savaştaki rolünü ve savunma bakanlığının kuruluş amacını sizler için derledik.
1. Dünya Savaşında yenilen devletler ağır anlaşmalar imzalamak zorunda kaldılar. İmzalanan bu anlaşmalarda çizilen sınırlar milliyetçilikten çok uzaktı.
2. Dünya Savaşı başlıyor
Tüm bunlar Almanya’da hoşnutsuzluğa neden olurken İtalya’da ikinci sınıf devlet muamelesi görmeye başladı. Bu muamele yönetimi ele geçiren Mussolini’yi İtalya’yı büyük devlet yapma hayallerine yöneltti. Bu iki devlet dışında Uzak Doğu’da imparatorluk kurmaya çalışan Japonya, Avrupa Devletlerini Asya’dan çıkarmak istedi. Bu sebeplerin sonunda ‘Üçlü Mihver’ kuruldu. Mihver Grubuna karşı, İngiltere ve Fransa “Müttefik Devletler” grubunu kurdu. Bu gruba daha sonra Rusya ve ABD de katıldı. Savaş Hitler’in 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgal etmesi ile başladı.
İngiltere ve Fransa bu işgale Almanya’ya savaş ilan ederek karşılık verdi. Alman Kuvvetlerinin 1940 yılının bahar ayında Batı Avrupa’yı işgal etmesinden sonra Sovyetler Birliği, Almanya’dan aldığı cesaretle haziran ayında Baltık devletlerini işgal etti. Japonların ABD’ye saldırması üzerine ABD’de savaşa dâhil oldu ve savaşın alanı genişledi.
Atom bombası
Savaş ABD'nin Japonya'ya 2 kez atom bombası atması (Hiroşima, Nagazaki) ile sona erdi. Savaşın en ağır sonucu 60 ile 65 milyon arası insanın ölmesiydi.
- 2. Dünya Savaşı insanlık tarihinin en kanlı savaşı olarak tarihe geçti.
2. Dünya Savaşı'nın bilinmeyen 10 detayı
- *ABD Kara Kuvvetleri'nin ABD Donanması'ndan daha fazla gemisi vardı.
- *ABD askeri kuvvetlerinde savaş sırasında görevli olan en genç isim 12 yaşındaki Calvin Graham'dı.
- *Nazi selamı aslında İtalyan faşist hareketinin selamıydı ve antik Romalıların selamından uyarlandı. Ancak Almanlar bunu hiçbir zaman kabul etmedi.
- *Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı boyunca resmi olarak savaş açtığı tek ülke ABD'ydi.
- *İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusunda şoför ve tamirci olarak hizmet verdi.
- *25 saniyede 320 roket atabilen Katyusha, Sovyetler tarafından 14 Temmuz 1941'de ilk kez kullanıldı.
- *1923'te Sovyetler Birliği'nde doğmuş erkeklerin sadece yüzde 20 II. Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulabildi.
- *Savaşta ölen en yüksek rütbeli Amerikan askeri, Korgeneral Lesley McNair olmakla birlikte Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından öldürüldü.
- *SS birlikleri Avrupa Yahudilerinden alınan tüm mücevher, para ve altınları Max Heiliger hayali ismine açılan banka hesabında biriktirdi.
- *1935 yılında, İngiliz mühendis Robert Watson-Watt, radyo dalgalarını kullanarak düşman uçaklarını yok edecek bir "ölüm ışını" üzerinde çalışırken radar cihazını keşfetti.
2. Dünya Savaşında Japonların rolü
Güneydoğu Asya’da petrol ve bunun dışında her türlü hammadde bulunuyordu. Japonya’nın amacı da bu kaynaklara ulaşmaktı. Güçlü, modern donanmalara sahip oldukları için kendilerine güveniyorlardı.
Japonya Pasifik’te kendisine karşı oluşabilecek engelleri de devre dışı bırakmak istiyordu. Bu sebeple ABD’ye Pearl Harbor saldırısı düzenledi. Bu saldırı 12 adet Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğrattı ve 188 savaş uçağını imha etti. Bin 178 kişinin yaralanmasına ve 2 bin 403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden oldu.
Bu saldırı Amerika’yı donanma açısından bir yıl geriye götürdü. Bu olayın sonucunda ABD, Japonya’ya savaş ilan etti ve II. Dünya savaşına resmen dâhil oldu. ABD, bu olayın karşısında ise insanlık dışı bir savunma gösterdi. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, 3 gün sonrada Nagazaki’ye attığı atom bombalarıyla yüz binlerce kişinin hayatını yitirmesine sebebiyet verdi ve izlerini günümüze kadar taşıyan radyoaktif etkiler bıraktı. Atom silahının ürkütücü gücü ve Sovyet tehdidi karşısında, Japonya “İmparator Hiro Hito’ya dokunulmaması şartıyla teslim oldu ve II. Dünya Savaşı sona erdi.
Japonya Savunma Bakanlığı
- 2. Dünya Savaşında ülkeyi işgal eden ABD, Japon ordusunu bir daha kurulmamak üzere dağıttı. Savaşın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 1951 yılında imzalanan San Francisco Barış Antlaşması’na göre, Japonya sadece savunma amaçlı bir ordu barındıracağına dair imza attı.
Japonya'nın savunma politikası
Günümüzde Japonya tarafından izlenen savunma politikasının temelleri 1957 yılında kabul edilen "Ulusal Savunma Temel Politikasına" dayanmaktadır. Japon Kongre'sine Savunma Genel Müdürlüğü'nün bakanlık düzeyine çıkarılmasına ilişkin yasa tasarısını 2006 yılında sundu.
Ülkenin bu kararı almasında, tarih, toprak ve siyasi alanlarda problemler ve komşusu Çin’in savunma alanında ilerlemesinin önemli bir etken olduğu bilinmektedir.
15 Aralık 2006 yılında sunulan tasarıyla resmi olarak Japonya Savunma Bakanlığının kurulmasına karar verilmiş, günümüzde dünyanın en güçlü 8. ordusuna sahip ülke konumundadır.