İçişleri Bakanlığı paylaştı: İşte polis ve bekçilerin yetki karşılaştırması

Arşiv
Arşiv

Çarşı ve mahalle bekçilerine yönelik Meclis'te düzenlemeler sürerken, İçişleri Bakanlığı 'Polis-Bekçi Yetki Karşılaştırması' başlığı altında bekçilerle polislerin yetkileri arasındaki farkı gösteren bir tablo paylaştı.

İçişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 'Polis-Bekçi Yetki Karşılaştırması' başlığıyla yayımlanan tabloda, önceliyici ve adli yetkiler grafiklerle anlatıldı.

Bekçilerle ilgili yasal düzenleme

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, TBMM Genel Kuruluna gelen ve "bekçilere fazla yetki verildiği" iddiasıyla eleştirilere konu olan Kanun'a ilişkin soru üzerine, düzenlemelerin amacının, bekçilerin, halkın istirahatini, sağlık ve selametini sağlamaya yönelik adli, önleyici, koruyucu gibi yetkilerini günün şartlarına uygun hale getirmek olduğunu belirtti.

  • Polis ve bekçilerin yetkileri arasındaki farklılıkları anlatan Çataklı, bekçilerin denetim yapma, istihbarat toplama, teknik araçla izleme, suça el koyma, ifade alma, olay yeri incelemesi yapma, gözaltına alma, teşhis yaptırma ve yer gösterme yaptırma gibi yetkilerinin olmadığını söyledi.

"Mühimmat alımları bütçe çerçevesinde"

Yakın zamanda emniyete yüklü miktarda yapılan mühimmat alımına ilişkin soru üzerine Çataklı, bu alımların, yılbaşında değerlendirilen bütçe imkanları çerçevesinde yapıldığını hatırlattı.

Meclis'teki düzenleme

TBMM Genel Kurulunda, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifinin birinci bölümünde yer alan 7 madde kabul edilmişti.

Genel Kurulda verilen önergeyle teklifin 4. maddesinde yer alan "Adaylık süresi içinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitimlerde başarılı olanların asaleten atamaları yapılacak." ifadesi değiştirildi. Değişikliğe göre, çarşı ve mahalle bekçilerine verilecek temel ve hazırlayıcı eğitimler en az üç ay süreli olacak.

Kabul edilen maddelerle, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esaslar düzenleniyor.

Genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek.

Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

Özel şartlar ranacak

  • Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilmek için İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.

Sınavlarda başarılı olan, görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak.

Üç ay süreyle eğitim alacaklar

  • Çarşı ve mahalle bekçilerinin adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan fazla olamayacak. Adaylık süresi içerisinde en az üç ay süreyle temel ve hazırlayıcı eğitimler verilecek.

Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların memuriyetle ilişikleri İçişleri Bakanının onayıyla kesilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >