Putin 'durdurulamaz' demişti, hipersonik füze nedir?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte her geçen gün çatışmanın şiddeti artıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin'in 'durdurulamaz' dediği hipersonik füzeler kullanılarak Ukrayna'nın Ivano-Frankivsk bölgesinde büyük bir yeraltı deposunun imha edildiği belirtildi. Olayın ardından merak edilen "Hipersonik füze nedir?" "Hipersonik füzelerin özellikleri nelerdir?" soruları merak edildi. Sesten 10 kat daha hızlı uçabilen hipersonik füzelerin detayı haberimizde...
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken kayıplar her geçen gün artıyor. Şiddeti artıran Rusya hipersonik füzeleri kullandığını belirtti. Rusya, ses hızının 10 katı hızla uçabilen manevra kabiliyetine sahip Kinzhal füzelerini konuşlandırdı. Bu mühimmatlarla Mykolaiv yakınlarındaki bir yakıt deposunu ve bir yeraltı füze ve mühimmat depolama alanını imha ettiğini de ileri sürdü.
"Yeraltı deposunu Kinzhal hipersonik füzeyle imha ettik"
Açıklamada, "Ukrayna'daki özel operasyonda ilk kez Kinzhal hipersonik füzesi kullanıldı. Ukrayna'nın Ivano-Frankivsk bölgesinde füze ve uçak mühimmatı için büyük bir yeraltı deposunu Kinzhal hipersonik füze kullanarak imha ettik." ifadesi yer aldı.
Hipersonik füze nedir?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir MiG savaş uçağından fırlatılmak üzere tasarlanan Kinzhal'ı "ideal bir silah" olarak nitelendirdi. Putin'in "durdurulamaz" dediği bu uçak, sesten 10 kat daha hızlı uçabiliyor ve uçuş sırasında manevra yapabiliyor. Bu da hava savunma sistemlerinin uçağı takip etmesini ve engellemesini zorlaştırıyor. Çin ve ABD dahil olmak üzere pek çok ülke hipersonik uçaklar üzerinde çalışıyor.
Bununla birlikte, Ukrayna hükümeti saldırıları doğruladı ancak henüz ne tür füzelerin kullanıldığını belirtmedi.
"Hipersonik füzelerin özellikleri nelerdir?
Havacılık, savunma politikaları ve teknolojileri uzmanı Arda Mevlütoğlu, hipersonik füzeleri AA'ya değerlendirmişti. Mevlütoğlu, ilk olarak hızlarına göre uçakların türlerini açıkladı:
- "Ses hızında yapılan uçuşa transonik uçuş, sesten hızlı süratlerde yapılan uçuşa ses-üstü ya da süpersonik uçuş denirken, ses hızından en az beş kat yüksek hızlara ise hipersonik denmektedir. Hipersonik hızlarda uçan hava araçlarının tasarım, geliştirme ve testleri, hava-uzay mühendisliğinin en ileri ve karmaşık konularındandır."
Balistik füzeler ve seyir füzelerinin özellikleri neler?
Arda Mevlütoğlu, daha sonra ise füzelerin uçuş şekillerine göre türlerini anlattı: "Kimyasal, biyolojik, nükleer ya da klasik harp başlıklarıyla donatılmış uzun mesafelere ulaşabilen füzelerin, uçuş şekillerine göre iki ana türü bulunuyor. Bunlar, ilk örnekleri İkinci Dünya Savaşı sonunda ortaya çıkmış balistik füzeler ve seyir füzeleridir. Balistik füzeler hedeflerine aerodinamik etkiler altında, eğik atış prensibiyle ulaşan silah sistemleridir. Fırlatmadan itibaren belli bir aşamaya kadar kazandıkları enerjiyi, uçuşlarının geri kalanında kullanarak hedeflerine ulaşır. Seyir füzeleri ise aynı uçaklar gibi hedeflerine yatay şekilde düz uçuş yaparak ve manevralar tatbik ederek ulaşır.
"Seyir füzelerinin tespit ve takip edilmesi çok zor"
Balistik füzelerin radarlarla tespit edildikten sonra düşeceği noktayı tespit etmek görece kolaydır. Zira atmosferik etkiler altında olduğundan, belli bir süre takip edilmeleri halinde uçuş rotaları hesaplanabilmektedir. Ancak seyir füzelerinin hem çok alçaktan uçtukları hem de öngörülemeyen manevralar yapabildikleri için tespit ve takip edilmeleri son derece zordur. Özellikle ses-üstü hızlarda uçan seyir füzeleri, hava ve füze savunma sistemleri için büyük tehdit oluşturur."
"Savunma sistemi yapılana kadar hedefe varabilir"
Açıklamasının devamında Arda Mevlütoğlu, hipersonik hızlarda uçan seyir füzelerinin daha büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, "Zira süratlerinin yüksekliği, hava savunma erken ihbar sistemlerine tespit, teşhis ve takip için gerekli zaman bırakmamaktadır. Hava savunma sistemi önleme yapana kadar geçecek süre içinde silah hedefine varabilmektedir. Bu, hipersonik silahlara sahip olan tarafa sürpriz etkisi avantajını sunan önemli bir farktır." dedi.