Her yönüyle sosyal deneyler
Sosyal deney videoları her geçen gün daha da ön plana çıkıyor. Milyonlarca kez izlenen videolar, haber bültenlerinde yer alıp, gündemde kalıyor. GZT Sistem'de bu hafta sosyal deneyleri masaya yatırdık. Bu deneyler nasıl çekiliyor? The Post ve Sulugöz Kanalları ile röportajlar yaptık. Aynı zamanda izleyenlerde bıraktığı etkilere de değindik.
Onlarca sosyal deney videosu var. Her birinin konusu, hikayesi ayrı. Kimi zaman yardımlaşma öne çıkıyor kimi zamansa insan ilişkileri. Sosyal deneyler bir bakıma toplumların değer yargılarını yansıtıyor. Özellikle Youtube gibi mecralarda bu tür videoların beğenisi oldukça fazla. Sulugöz Kanalı'ndan Burak Özen'e göre çekilen videoların konsepti ne olursa olsun videolar mutlaka mesaj taşımalı. İnsanları kırıcı ve ayrıştırıcı tutumlardan kaçındıklarını belirten Özen, herkese hitap eden içeriklere yöneldiklerini söylüyor.
- 'İçeriklerimizi seçerken farklı olmaya çalışıyoruz. Sadece Türkiye'de değil dünyada da yapılmamış içerikler üzerinde çalışıyoruz.'
The Post kanalından Emirhan Özhan ise deneylerde kendilerinin ön planda olmadığını belirtiyor. "Eğer biz kendimiz ön planda olursak, yaptığımız işin skeçten farkı kalmaz. Gerçek olmayan şeylerin insanlara sunulmasından hoşlanmıyorum. Amacımız insan tepkilerini ölçmek."
Videolar genelde "Vay be insanlık ölmemiş" dedirtme amacını taşıyor.
İzleyenlerde nasıl karşılık buluyor?
Psikolog Simge Korkut, sosyal deneylerin yardımseverlik duygusunu geliştirdiğini vurguluyor. Korkut'a göre bu deneyler insani değerlerimizin yap taşlarından. "Bir sosyal deney izlediğimizde kişi orada yardımseverlik duygusundan tutun, seferberlik veya bir kişiyle empati yapma hatta biraz daha ileriye giderek sempati yapma gücünü kendisinde bulup, bu şekilde davranış sergileyebiliyor."
Deneylerin hazırlanma süreci
Videoları çekenlerin çoğu için içerik çok önemli, prodüksiyon kısmı daha sonra geliyor. İnsanların farkındalıklarını artıracak konuları seçen video üreticilerinin çalışma alanı sokak. Haliyle bazı zorluklarla da karşılaşabiliyorlar. The Post Kanalı'ndan Emirhan Özhan, yaptıkları işin çok riskli olduğunu, neyle karşılaşacaklarını kestiremediklerini söylüyor.
- 'İnsan tepkileri farklı oluyor. Onlarca insanla konuşuyoruz. Hepsinden başka tepkiler alıyoruz.. Olumsuz gerçekten çok fazla olmuyor sosyal deneyde. Çünkü Türk halkı gerçekten çok yardımsever, iyi niyetli ve gerçekten duruma muhtaç bir insan gördüğü zaman kendisini onun yerine koyup empati kurabiliyor.'
Sayıları her geçen gün artan sosyal deney kanalları, zaman zaman konsept değiştirerek yollarına devam ediyor. Bazı kanallar sosyal deneyin yanında şaka videoları da hazırlıyor.