Hasret sona erdi: Sezonun ilk palamutlarıyla tezgahlar şenlendi
Sinop'ta Karadenizli balıkçılar tarafından çapari yöntemiyle avlanan palamutlar tezgahlardaki yerini aldı. Gece denize açılan balıkçılar 50 kasa palamutla limana döndü.
Denizlerde çapariyle palamut avının serbest bırakıldı, sezonunun avlanan ilk palamutları tezgahlardaki yerini aldı.
Sinop'ta küçük tekneleriyle gece denize açılan balıkçılar, çapari yöntemiyle avladıkları yaklaşık 50 kasa palamutla limana döndü.
Palamutun tanesi 5-11 lira arasında değişiyor
Balıkçı Zeki Kanal, palamut sezonunun bereketli başladığını söyledi. Tezgahlarda şu an itibarıyla bol miktarda palamut bulunduğunu belirten Kanal, "Karadeniz'in tamamında palamut çaparilere takıldı. Allah'a şükürler olsun sezon çok bereketli başladı. İnşallah devamı gelecek. Çünkü çaparilere bu miktarda palamut takılıyorsa demek ki denizde çok balık var" dedi.
Kanal, sezonun ilk palamutlarının tanesi 5 ila 11 lira arasında değişen fiyatlarda satışa sunulduğunu belirterek, "Vatandaşın sezonun ilk palamutlarına yoğun ilgi göstereceklerine inanıyoruz. Kısa sürede mutlaka tükenecektir. Fiyatlar normal sayılır. Ucuz olsun ki hem vatandaş bol bol tüketsin hem de bizler para kazanalım" diye konuştu.
Çapari avcılığı nedir?
- Çapari, balıkçılıkta önemli bir av aletidir. Denizde görünüşü ile yem olmaya elverişli, küçük balık sürülerine benzediği için birçok balığı çeker. Çapari ile avlanan balıklar orta ve üst sularda yaşayan ve sürüler oluşturan İstavrit, Uskumru, Kolyoz, Palamut, Torik, Lüfer, Çinekop, Tirsi ve Sardalye gibi balıklardır. Bu balıklar haricinde çaparinize Tragonya, Kırlangıç, Isparoz, Mercan, Kalamar, Zargana ve Mezgit de zaman zaman takılabilirler. Çapari; beden, kasa, köstek, köstek ucunda iğne ve iğneye bağlanmış kuş ve kümes hayvanlarının kuyruk, kanat veya göğüs tüylerinden bir parça ve/veya tutamdan meydana gelir.