Harvey Weinstein skandalı

Yapımcı Harvey Weinstein
Yapımcı Harvey Weinstein

Oscar ödüllü ünlü yapımcı Harvey Weinstein çok sayıda ünlü oyunculara cinsel taciz uygulamakla suçlanıyor.

Harvey Weinstein'ın, kurucusu olduğu şirketiyle ilişiği kesilmesinden sonra Twitter'da #MeToo hashtagi altında kadınlar, kendi yaşadıkları cinsel taciz olaylarını paylaşmaya başladılar.


Bu kampanya cinsel tacizin ne kadar yaygın olduğunu göstermek ve Holywood da dahil olmak üzere tüm iş yerlerinde kadınlar için nasıl risk oluşturduğunu kanıtlamak için başlatıldı. Ayrıca Weinstein gibi kişilerin yaptıklarının nasıl yanlarına kaldığı da gösterilmek isteniyor.

Bu hashtag'e karşılık erkekler de Avusturalyalı gazeteci Benjamin Law'ın başlattığı #HowIWillChange hashtagiyle bundan sonra kadınlara karşı davranışlarında nasıl değişiklikler yapacaklarını yazdılar.

Kim bu Harvey Weinstein ? 
Amerikalı film yapımcısı 1999 ve 2003 yıllarında Oscar ödülü almıştı.Kardeşi Bob'la beraber film şirketi Miramax'i kuran Weinstein , daha sonra Weinstein şirketinin başına geçti.Hollywood'un en güçlü insanlarından biri olarak bilinen Weinstein, Ucuz Roman (Pulp Fiction), Zoraki Kral ve Aşık Shakespeare gibi birçok filmin yapımcılığını üstlenmişti.
Kim bu Harvey Weinstein ? Amerikalı film yapımcısı 1999 ve 2003 yıllarında Oscar ödülü almıştı.Kardeşi Bob'la beraber film şirketi Miramax'i kuran Weinstein , daha sonra Weinstein şirketinin başına geçti.Hollywood'un en güçlü insanlarından biri olarak bilinen Weinstein, Ucuz Roman (Pulp Fiction), Zoraki Kral ve Aşık Shakespeare gibi birçok filmin yapımcılığını üstlenmişti.
Cinsel taciz dosyası nasıl başladı ?
New York Times gazetesi, geçen hafta Weinstein'a son 30 yıl içerisinde aralarında tanınmış oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kadın tarafından cinsel taciz suçlaması yöneltildiğini yazmıştı.
Gazetenin haberinde, Weinstein'ın en az 8 kadınla yargı yoluna gitmemeleri karşılığında özel anlaşmalara vardığı da belirtilmişti.
Weinstein bu haberin ardından bazı çalışma arkadaşlarının acı çekmesine neden olduğunu ve bunun için özür dilediğini açıklamıştı. Bazı iddialara göre ise Harvey Weinstein Amerikan medyasını parasıyla susturmuştu.Ronan Farrow , NBC Televizyonu çalışanı , bu skandalla alakalı aylar süren bir çalışma yaptı ve tacize uğrayan bazı ünlü isimleri kameraların önünde konuşmaya ikna etti.Fakat Farrow'un çalıştığı kurumun yöneticileri daha sonra hazırladığı haberi yayınlamayı reddetti.Harvey Weinstein'in cinsel taciz iddialarını ilk defa Amerikan New York Times gazetesi haberleştirdi.
Cinsel taciz dosyası nasıl başladı ? New York Times gazetesi, geçen hafta Weinstein'a son 30 yıl içerisinde aralarında tanınmış oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kadın tarafından cinsel taciz suçlaması yöneltildiğini yazmıştı. Gazetenin haberinde, Weinstein'ın en az 8 kadınla yargı yoluna gitmemeleri karşılığında özel anlaşmalara vardığı da belirtilmişti. Weinstein bu haberin ardından bazı çalışma arkadaşlarının acı çekmesine neden olduğunu ve bunun için özür dilediğini açıklamıştı. Bazı iddialara göre ise Harvey Weinstein Amerikan medyasını parasıyla susturmuştu.Ronan Farrow , NBC Televizyonu çalışanı , bu skandalla alakalı aylar süren bir çalışma yaptı ve tacize uğrayan bazı ünlü isimleri kameraların önünde konuşmaya ikna etti.Fakat Farrow'un çalıştığı kurumun yöneticileri daha sonra hazırladığı haberi yayınlamayı reddetti.Harvey Weinstein'in cinsel taciz iddialarını ilk defa Amerikan New York Times gazetesi haberleştirdi.
İstismara uğrayan ünlüler konuştu 
Bu haberin yayınlanmasıyla birlikte müthiş bir dayanışma örneği gösteren kadınlar , Weinstein tarafından cinsel tacize uğradıklarını itiraf ederek birlik olup ses çıkardılar.Angelina Jolie, Kate Beckinsale, Lysette Anthony, Gwyneth Paltrow ve dahası... Hepsi Harvey Weinstein hakkında, başlarından geçen dehşet verici anlara dair birbirinden sarsıcı açıklamalarda bulundu. Ünlü İngiliz model Cara Deleveigne son olarak Harvey Weinstein'ın kendisini öpmeye çalıştığını söyledi.Paris Hilton ve Demi Levato ise skandalda gerçekleri cesurca itiraf etmekten çekinmeyen ünlülere destek vereceklerini söylediler.
İstismara uğrayan ünlüler konuştu Bu haberin yayınlanmasıyla birlikte müthiş bir dayanışma örneği gösteren kadınlar , Weinstein tarafından cinsel tacize uğradıklarını itiraf ederek birlik olup ses çıkardılar.Angelina Jolie, Kate Beckinsale, Lysette Anthony, Gwyneth Paltrow ve dahası... Hepsi Harvey Weinstein hakkında, başlarından geçen dehşet verici anlara dair birbirinden sarsıcı açıklamalarda bulundu. Ünlü İngiliz model Cara Deleveigne son olarak Harvey Weinstein'ın kendisini öpmeye çalıştığını söyledi.Paris Hilton ve Demi Levato ise skandalda gerçekleri cesurca itiraf etmekten çekinmeyen ünlülere destek vereceklerini söylediler.
Eşinden boşandı 
Harvey Weinstein'dan 7 yaşında bir kızı ve 4 yaşında bir oğlu olan Georgina Chapman bu skandaldan sonra eşinden boşanma kararı aldı.
Eşinden boşandı Harvey Weinstein'dan 7 yaşında bir kızı ve 4 yaşında bir oğlu olan Georgina Chapman bu skandaldan sonra eşinden boşanma kararı aldı.
Üyeliği iptal edildi 
Harvey Weinstein'ın Oscar Akademisi üyeliği iptal edildi.
Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin komitesi Weinstein ile ilgili skandalın patlak vermesinin ardından acil toplandı. Komite üyeleri, yapımcının Akademi’den ihraç edilmesi yönünde karar aldı.Ayrıca yapımcının Britanya İmparatorluk Nişanı'nın da geri alınması çağrıları yapılıyor.
Üyeliği iptal edildi Harvey Weinstein'ın Oscar Akademisi üyeliği iptal edildi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin komitesi Weinstein ile ilgili skandalın patlak vermesinin ardından acil toplandı. Komite üyeleri, yapımcının Akademi’den ihraç edilmesi yönünde karar aldı.Ayrıca yapımcının Britanya İmparatorluk Nişanı'nın da geri alınması çağrıları yapılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >