Hangi ülkede kaç Türk vatandaşı yaşıyor?
Türk vatandaşlarıyla ilgili geçtiğimiz yıl TBMM Başkanlığı'na bırakılan soru önergesi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından cevaplandı. 152 ülkede toplam 5 milyon Türk vatandaşının yaşadığı açıklanırken, ilk sırada 2 milyon Türk'e ev sahipliği yapan Almanya yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayılarını bildirdi. 5 milyon Türk vatandaşının yurt dışında yaşadığı açıklandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, yurt dışında yaşan Türklerle ilgili olarak geçen yıl TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergelerine cevaben yurt dışındaki vatandaşların sayısının ülkelere göre dağılımını paylaştı.
Yurt dışında kaç Türk vatandaşı yaşıyor?
152 ülkeyi kapsayan tabloya göre, 5 milyon Türk vatandaşının yurt dışında yaşadığı açıklandı.
Tabloda 5 milyon Türkün yurt dışında yaşadığı, en çok Türk vatandaşının yer aldığı ülkenin ise 2 milyon kişiyle Almanya olduğu görüldü.
- Açıklamaya göre Butan, Tonga, Tuvalu'da hiç Türk vatandaşı yaşamıyor.
Bazı ülkelerde ise orada yaşayan Türk vatandaşları ile ilgili veri bulunmadığı ifade edildi.
Bu ülkeler Ermenistan, Paraguay, Ekvator Ginesi, El Salvador, Nijerya, Cabo Verde, San Marino, Bolivya, Suriye, Monako, Kuzey Kore, Liberya, Belize, Galler, İzlanda, Kanarya Adaları, Kuzey İrlanda, Jamaika, Honduras, Güney Kıbrıs, Barbados, Andorra, Tayvan, Togo ve Uruguay.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların sorunlarının çözüm merkezi: Konsolosluk Genel Müdürlüğü
Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yer alan bilgilerde, "Batı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerimizin en önemli boyutlarından birini teşkil eden Türk toplumunun ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözülmesi dış politikamızın öncelikli konularından biridir.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız Konsolosluk Genel Müdürlüğü’nün görev sahasındadır. Bakanlığımız geleneksel konsolosluk hizmetlerinin yanı sıra vatandaşlarımızın sorunlarını da yakından takip etmektedir." ifadelerine yer verilmişti.
İşgücü anlaşmaları ne zaman imzalandı?
Türk vatandaşlarının hızla gelişmekte olan Batı Avrupa ülkelerinin işgücü piyasalarında meydana gelen boşluğu doldurmak üzere bu ülkelere yönelik göçleri 1960’ların ilk yıllarında başlamıştır. İşçi akımının düzenli gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak ve göçmen işçilerin ve işverenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye Almanya ile 1961’de, Avusturya, Belçika ve Hollanda ile 1964’te, Fransa ile 1965’te ve Avustralya ile 1967’de işgücü anlaşmaları imzalamıştır.