Hamas'tan İsrail saldırısına ilişkin açıklama: Halkımıza karşı Nazi soykırımı işleniyor

Han Yunus saldırısı
Han Yunus saldırısı

Hamas, İsrail'in 'güvenli' olarak sınıflandırdığı bölgeye yönelik düzenlediği saldırıyı şiddetli bir şekilde kınadı.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail'in Han Yunus'ta El Mevasi bölgesinde gerçekleştirdiği saldırıyı 'halkımıza karşı sürdürülen Nazi soykırımı' olarak nitelendirdi.

İsrail'in 'güvenli' bölge olarak adlandırdığı ancak bugün saldırı gerçekleştirdiği El Mevasi bölgesinde en az 71 Filistinli hayatını kaybetmişti.

Hamas ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'El Mevasi'de gerçekleşen dehşet verici katliamı güçlü bir şekilde kınadığını' duyurdu. Hamas açıklamasında ayrıca ABD yönetiminin de İsrail'in devam eden saldırıları sebebiyle 'bu suçların doğrudan ortağı' olduğu vurgulandı.


Han Yunus'taki El Mevasi bölgesinin İsrail ordusu tarafından 'güvenli bölge' olarak tanımlandığı anımsatılan Hamas açıklamasında, buna rağmen İsrail ordusunun yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu bölgeyi yoğun bir şekilde vurarak yüzlercesinin ölmesine ve yaralanmasına neden olduğu ifade edildi.

Öte yandan Hamas bildirisinde hedef alınanların savunmasız ve masum sivillerden oluştuğu kaydedildi.

Hamas İsrail'in söz konusu saldırılarda Filistin direniş hareketinin liderlerini hedef aldığı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Açıklamada "Bu sahte iddialar, korkunç katliamın boyutunu örtbas etmenin bir yoludur." denildi.

Hamas'ın açıklamasında ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

"Han Yunus'taki El Mevasi katliamı, seksen binden fazla yerinden edilmiş insanın yaşadığı bir bölgede gerçekleştirilmiştir. Bu, Siyonist rejimin, çadırlarda, barınaklarda ve meskûn mahallelerde yaşayan savunmasız yerinden edilmiş sivilleri tekrar tekrar ve sistematik bir şekilde hedef alarak Filistin halkımıza karşı yürüttüğü imha savaşını sürdüreceğinin açık ve net bir teyididir. Bu, sivillerin korunmasını öngören savaş yasalarının hiçbirini dikkate almaksızın ve bunlara aldırmaksızın sivillere karşı devam eden iğrenç suçların kanıtıdır."

"Uluslararası yasaların ve anlaşmaların sürekli olarak göz ardı edilmesi ve savunmasız sivillere yönelik gerçekleşen bu yaygın ihlaller, Amerikan yönetiminin Siyonist aşırılık yanlısı hükümete ve onun terörist ordusuna, suçlarını örtbas ederek, onlara her türlü siyasi ve askeri desteği sağlayarak ve uluslararası adaletin elini bu suçlara karşı rolünü yerine getirmekten alıkoyarak verdiği destek olmasaydı asla devam edemezdi. Bu cürümler, ABD yönetimini İsrail ile tam bir ortak haline getirmektedir."

İsrail: Hamas komutanını hedef aldık

İsrail ordusu, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı "güvenli bölge" olarak açıklanan Han Yunus'ta Mavasi bölgesine düzenlenen saldırıda, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları lideri Muhammed ed-Dayf'ın hedef alındığını iddia etti.

Haaretz'in haberine göre, İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet, Gazze'nin Han Yunus kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Mavasi'ye yönelik hava saldırısında Dayf ve diğer ilgili kişilerin hedef alındığını ileri sürdü.

Bölgede İsrailli esirlerin bulunduğuna ilişkin ellerinde istihbarat olmadığı belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun Hamas'ın liderlik kadrosunun tamamının öldürülmesi için savaşın başından beri yetkilendirildiği" kaydedildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun gelişmeler hakkında bilgi aldığı, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın saldırıyla ilgili görüşmek üzere toplandığı paylaşıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >