GZT’nin ‘Oreo helal mi?’ haberine ilk ağızdan yanıt
- Daha önce sosyal medya üzerinden 'Oreo'nun haram' olup olmadığını soran bir tüketiciye 'Oreo yemek helal değildir' açıklaması gelmişti.
- 2014 yılında Türkiye'de gıda sektörüne giriş yapan Oreo bisküvilerinin üretici firması Mondelez, son günlerde yaşanan 'helal, haram' tartışmasıyla ilgili bir açıklama yaptı.
- Yapılan açıklamada ''Bisküvilerimiz Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur'' dikkat çekti.Özellikle sosyal medyada sık sık gündem konusu haline gelen Oreo bisküvilerini tüketmenin haram olup olmadığı tartışması yeniden gündeme geldi. 100 yıllık bir bisküvi markası olan Oreo, toplamda 74 ülkede satışa sunuluyor ve bu ülkelerin birçoğu da Müslüman nüfusa sahip yerler. Doğal olarak tüketiciler bu soruyu sık sık yetkililere yöneltiyor.
Sosyal medyadan gelen soruya yetkililer cevap verdi
Müslümanların tüketim alışkanlıklarını belirlediği en temel unsurlardan birisi de, tükettikleri ürünün dinen caiz olup olmamasıdır. Özellikle yabancı markaların ürünlerini kullanırken bu duruma bir kat daha fazla dikkat ederler. Nitekim Oreo'da Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde severek tüketilen ürünler olmasına rağmen haram olduğu hep tartışılmıştır. Bu tartışmaların sonrasında bir Twitter kullanıcısı, merakını gidermek için Oreo'nun resmi hesabına bu soruyu sordu. Yetkilerden gelen cevap ise net; Oreo bisküvilerini yemek helal değil.
Oreo'nun üretici şirketi konuyla ilgili açıklama yaptı
Mondelez International olarak, dünyada ürünlerimizi sunduğumuz 150’yi aşkın ülkedeki tüketicilerimizin geleneksel, kültürel özelliklerine ve dini inançlarına duyduğumuz saygı çerçevesinde, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermek, bizim için büyük önem teşkil etmektedir. 2014 yılından bu yana Türkiye pazarına da sunduğumuz tüm Oreo ürünleri, Mondelez International’ın küresel kalite standartlarına ve Türkiye’deki Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur. Türkiye’de satılan tüm Oreo ürünleri, herhangi bir hayvansal hammadde veya alkol içermemektedir.